top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Att vara (för) generös med belöning.


När vi tränar hund är det viktigt att vi belönar det beteende vi vill ha, eller i praktiken blir det ju oftast att vi belönar små, små steg mot det slutbeteende vi vill ha. Ibland gör vi som hundens tränare misstag när vi lär ut. Det är svårt att träna hund, nejmen det är det. Många typer av hundträning kräver tekniska skills, bra kroppskontroll och koordination, stor koncentrationsförmåga och tålamod, och superbra timing. Misstag kommer hända! Så är det bara.


För att försöka minimera risken för att det ska bli blir tokigt i träningen kan man "torrträna" moment. Dvs träna utan hunden för att få in rätt rörelsemönster själv, exempelvis om ni ska träna tratt, då tränar ni först utan hund Typ såhär. Annat som är mycket hjälpsamt är att filma sig själv. Gud vad jag tjatar om detta i alla sammanhang men det är verkligen så himla bra! Man ser sig själv, vad man gör rätt, vad man behöver fila på, hur hunden reagerar. Det blir tydligt var man belöningsplacerar och hur effektivt det är etc Men när vi väl gör misstag då? Ja, som sagt, det kommer hända. Säg att vi tex tränar hunden i hundsporten Hoopers, mitt i träningen får vi malfunktion och råkar peka åt fel håll, mot fel hinder. Oavsett om hunden hinner springa genom det eller inte så bör vi då: * Vara mycket vaksamma på vår reaktion. Om vi svär och ojar oss eller suckar eller gnuggar våra tinningar så kommer hunden sannolikt märka det och tolka det som att de gjort något fel. Oschysst. * Snabbt kalla hunden till oss och be om ett annat enkelt beteende, tex handdutt eller sitt, och sen belöna det. Varför då? Jo, för vi kan ju inte belöna hunden för att den sprungit genom fel hinder. Och det är inte heller snällt att INTE belöna hunden då det ju var VI som gjorde bort oss. Är ni med? Okej men om det är annan typ av träning? Tex om vi ska lära hunden att snurra runt och den backar istället? Ska den inte få belöning ändå, A for effort etc? Neeeeeiiiiii! Jag förstår mycket väl impulsen att belöna hunden för att den ställer upp på att träna och

för att den försöker sitt bästa, för att den bara är så överjordiskt söt. Men vi måste försöka hindra oss själva från det. Det blir megaotydligt för hunden! Jag tycker själv detta är svinigt svårt och tränar mig själv varje dag på att låta bli. Jag har tidigare tom försökt hitta kryphål genom att snabbt säga "mjae, det där är BACKA" och belöna...om hunden då backat när jag bett om annat. Tänk så belönande det är för oss att belöna hunden. Men nej, det är inte bra, vi måste uteslutande använda belöning för att visa hunden, att nu Frasse, nu gjorde du helt rätt.
53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page