top of page

Belöningssignal, Brytsignal, Beröm, Kontaktljud, Förbudsord...?!

Det kan bli lite snurrigt med alla olika ord, här är mitt försök till pedagogisk förklaring på några av dem:Se filmen på INSTAGRAM

Notera att:

1. "Japp" och klickerljud är exempel på belöningssignal. Det kan också vara tex "Yes!" eller "Rätt!" eller vad som helst som hundens människa lärt hunden (Hur lär man hunden då? Skriv en kommentar om ni undrar, så postar jag film på det med)

2. Belöningssignalen ska användas med bra timing, precis när hunden gör beteendet vi efterfrågat, eller önskar gör vi signalen. Den betyder ju trots allt precis NU gjorde du rätt.

3. Belöningssignal ska ALLTID följas av belöning. Belöning kan vara godis, lek eller annat som just din hund uppskattar mycket.

4. Ang BERÖM. Jag brukar vilja skilja på beröm och belöning eftersom hundar generellt inte känner sig belönade av beröm. Visst kan de bli glada av att vi hejar på dem och säger att de är duktiga och bäst, men det är lite som om vår chef säger "bra jobbat" och sen skippar att betala ut lön. Ang ATT GOSA MED HUNDEN SOM BELÖNING. Här har vi en väldigt vanlig grej. Vi människor vill gärna klappa om våra hundar, gosa med dem, för att visa uppskattning. De allra flesta hundar tycker gos i träningssituationer är malplacerat och märkligt. De kanske är jordens gosmonster när vi ser vår favoritserie och käkar popcorn i soffan, så därför är det lätt att tänka att det är belönade och bra att även gosa med dem när de gjort det där tricket vi håller på träna in, men som sagt. OFTAST tycker hundarna mest det är weird. I värsta fall tycker dom det är lite olustigt och då blir det ju istället bestraffning även fast det inte är vår intention. Tycker du detta låter konstigt? Filma dig själv och din hund när ni tränar tricks och gör den grejen som jag gör i filmen, "DUKTIG KILLEEEEEE" och gosa med hunden, sen kollar du på filmen och ser hur din hund reagerar, verkar den uppskatta goset eller blir den lite stel? Vänder den bort huvudet? Backar den lite? Slickar den sig om munnen eller blinkar tydligt mot dig? I så fall säger den troligtvis att den tycker du ska chilla med goset.

5. Positivt förbudsord/Brytsignal/Kontaktljud, här har vi alltså en signal som kan användas i många sammanhang. För hunden ska det vara något POSITIVT, för även om vi vill använda signalen istället för tex "NEJ", kommer den fungera bättre om hunden blir glad av att höra den istället för sur eller skrämd. Ofta kommer vi också vilja be hunden om något efter signalen, och då är det ju såklart mkt lättare om hunden känner sig öppen och glad och kontaktsökande (istället för undvikande pga läskigt NEJ).

6. När man använder signalen (som på filmen är pussljud men som kan vara lite vad som såklart) som brytsignal, dvs när hunden är på väg att göra något eller gör något vi inte vill att den ska kan det vara riktigt smart att (efter signalen sitter bra i olika miljöer och störningar) slänga in lite andra beteenden mellan att hunden bryter sitt oönskade beteende och den får belöning, vissa hundar kan nämligen lära sig koppla ihop det där annars så att det blir: "Bita på möbel -> titta på matte -> få belöning" (bita på möbel blir beteendet som blir förstärkt).

Gör istället såhär: "Bita på möbel -> kontaktljud -> hunden tittar på dig -> du säger "kom frasse" -> hunden kommer -> du säger "snurra runt!, sitt! tass" -> hunden gör det -> du belönar hunden." (Hunden tänker att den blir belönad för kom, snurra runt, sitt, tass istället för bita på möbel).

7. Maila ekhammarhund@gmail.com eller kommentera om du har frågor! Dela gärna inlägget osv osv PUSS KRAM TACK FÖR ATT DU LÄSTE! <3


57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page