top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Hund som är rädd för åska?


åska

Är din hund rädd för åska? Jag känner med er, det kan vara jättejobbigt för både människa och hund när det åskar.Åskrädsla.

Tecken på att en hund lider av åskrädsla kan vara att den börjar flåsa, vanka av och an, gny och titta oroat. Vissa hundar hässjar, darrar och dreglar och de kan också vilja gömma sig.

Ljudrädsla överlag kan vara svårt att träna bort, men oftast inte omöjligt. Har man en hund som visar tecken på att bli skrämd av ljud som t.ex. åska, fyrverkerier eller smällar är det viktigt att ta tag i det på en gång och få rätt sorts hjälp.

Ljudrädsla går inte bort av sig själv utan blir värre ju äldre hunden blir.

 

rädsla

Här är några tips på saker som kan hjälpa:


1. Bygg en koja till hunden av täcken och filtar.

2. Dra ner persienner, gardiner, stäng dörrar

3. Testa om hunden blir lugnare av white noice eller musik. Ha gärna diskmaskin och tvättmaskin på, och film eller ljudbok.

4. Testa om hunden blir lugnare av att få ett smaskigt långvarig tuggben eller kong med något gott i. Att leta godis är en bra sysselsättning också.

5. Var lugn själv och stötta hunden genom att visa att du finns där för den, var cool, klappa den om den gillar det och prata med den om något positivt och vardagligt.

6. Fetvadd i öronen dämpar ljudet lite.

7. Rasta hunden korta stunder, ha gärna dubbla koppel för säkerhet och en tag med ditt telefonnummer i selen om hunden skulle bli skrämd och komma bort. Ordna också en sk "smeller" dvs hundens päls i en steril burk om du behöver anlita en ID-hund.

8. Kontakta en veterinär för att få receptbelagd medicin. Det kan verkligen hjälpa.

9. Om hunden har lust, lek med den eller se om den vill träna enkla tricks!

10. Testa att torka av hunden med en wet-wipe. Vissa hundar reagerar nämligen på den statiska elektricitet som bildas i pälsen vid åskväder. 11. Använd dig av väder-appar eller hemsidor för att ha koll på åskovädren så de inte kommer som överraskningar för dig och hunden. Några exempel på appar är Blixtvakt och My lightning tracker. www.blitzortung.org/ och andra hemsidor finns också om du föredrar det.


 

hundbeteendeutredare

Sista men kanske det viktigaste tipset: Eftersom det är viktigt att få rätt hjälp, kontakta mig gärna oavsett om din hund redan är rädd, eller om du vill jobba förebyggande för att undvika rädsla i framtiden (starkt rekommenderat). Jag brinner för att hjälpa ljudrädda hundar. Maila till: info@ekhammarhund.com eller kontakta mig via mina sociala medier.

PS Du får gärna sprida inlägget så fler får ta del av tipsen! DS

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page