top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Hur hjälper man hunden stressa av efter ett jobbigt hundmöte?


Har man en hund som tycker andra hundar är olustiga så kommer man vara med om situationer där man inte lyckats förebygga för tajta hundmöten, där man inte sett den mötande hunden osv och ens egen hund blir stressad, gör utfall och börjar skälla. Det kan också vara olyckliga händelser där man mött en lös mer eller mindre vänligt inställd hund som kommit fram till ens hund. Kanske har de bråkat på varandra verbalt, kanske tom fysiskt. (om hunden är fysiskt skadad så kontakta en veterinär) Jag fick den smarta frågan, hur gör man efteråt?


Först handlar det ju bara om att ta sig bort från situationen. Lämna platsen. Försök (jag vet att det är assvårt) att hålla dig själv neutral eller positiv i din sinnesstämning, gorma inte på den andra ägaren, bara fokusera på att vara lugn och ta dig därifrån. Håll er i rörelse, att vara stilla är oftast inte hjälpsamt för hunden. Trösta inte hunden genom att klappa den i detta läge, det bli bara konstigt i den här situationen. När ni kommit så pass långt bort att det inte är en risk att träffa på den andra hunden igen, och din hund verkar villig att ta godis, gör ett längre godissök för din hund. Att använda nosen är mindfullness. Om hunden är för uppjagad, gå hem bara, låt hunden söka godis inomhus om den vill det, dricka vatten, sova. Vill den leka, lek gärna med den en stund. Tillskott och livsmedel som kan vara hjälpsamma förebyggande och efter det hänt något jobbigt, OBS rådgör alltid med din veterinär om din hund äter annan medicin eller har fysiska problem innan du ger tillskott: Magnesium, Omega 3, Max Relax eller Aptus relax, B-vitamin, banan, havregrynsgröt. kalkon, kokt broccoli, kokos, nötlever i lagom mängd. Trick du kan lära in i förebyggande syfte för att hjälpa hunden: Lär in "skaka", hundar skakar på sig för att skaka av sig vatten, smuts eller obehagliga/intensiva händelser. Lär man hunden "skaka" som trick kan det vara hjälpsamt att använda efter något läskigt hänt.

Lär in en faktiskt "det är okej"- signal. Dvs en mening eller ord som du i många repetioner sagt till hunden i lägen där allt är lugnt, hunden är lugn och har det bra, inget farligt ska hända. Sen kan du använda den efter något upprörande hänt, så länge du är säker på att det inte kommer hända något mer läskigt sen. I bästa fall framkallar det en känsla av lugn och lite mer trygghet för hunden.OBS har du sagt "det är okej" i situationer där hunden vart rädd måste du lära in en ny signal när hunden faktiskt är lugn. Lär in en kedja av peppiga trick. Kanske brukar din hund bli glad av att snurra runt, göra nosdutt, backa, och hoppa över saker? BRA. Lär in den som en förutsägbar kedja i lugna situationer, belöna och beröm mycket. Sen kan du använda den för att bättra på hundens känslotillstånd efter något otäckt hänt. OBS Om din hund verkar tagit väldigt illa vid sig av händelsen och är mycket påverkad och i chock, kontakta en veterinär för adekvat efterchocksbehandling, och kontakta sen en hundpsykolog.

132 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page