top of page

Inlärd hjälplöshet. ELLER?

Uppdaterat: 11 apr.


Inlärd hjälplöshet hos hundar är ett begrepp som jag upplever används lite olika av olika personer. Min upplevelse är att det faktiskt oftast används för att beskriva en situation där hunden hamnar i ett tillstånd av freeze, (alltså frysrespons,) till exempel vid fasthållning hos veterinär eller kloklippning. Frysrespons hos hund ska man så klart ska göra sitt bästa för att undvika, det vet man ju kanske själv att bli så rädd eller obekväm att man helt låser sig och stänger av inte är någon bra känsla. Frysrespons kan också ses som ett typ av "förstadie" till inlärd hjälplöshet imho. Tyvärr är det inte alls särskilt ovanligt att frysrespons missförstås och tolkas som att hunden "är lugn" då den ju kan vara både stilla och tyst.

 

Vad är inlärd hjälplöshet då?

Det finns en väldigt kontroversiell och oetisk studie från 1960-talet som gjordes av två dudes som hette Martin Seligman och Steven Maier. I studien zappade dom hundar som satt i burar gång på gång med el. Några av hundarna kunde fly stötarna genom att hoppa över en vägg medan de andra var helt fast. Studien visade att de hundar som först inte kunde undvika stötarna visade tydliga tecken på inlärd hjälplöshet, även när de senare gavs samma möjlighet som de andra hundarna att undkomma. Fruktansvärt.

Inlärd hjälplöshet så som jag lärt mig, är när en individ under en längre tid utsätts för tvång, våld eller obehag och att detta resulterar i ett allvarligt längre tillstånd av passivitet och resignation. Hunden kan tex visa en generell brist på initiativ eller/och tappad motivation att utforska eller göra sånt som den normalt skulle tycka var roligt. Den kan verka apatisk eller ointresserad av att leka eller träna och vara låg och avstängd generellt. Den kanske sover mycket eller lite, äter för lite eller för mycket etc. Hunden kan också reagera med rädsla, oro eller utåtagerande beteenden i samband med ljud, platser eller aktiviteter som den kopplar till det obehaget som utlöst hjälplösheten.


 

Tack för att du läste! <3


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page