top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Resursförsvar

Skribentens bild: Caroline HolgerssonCaroline Holgersson

Uppdaterat: 9 nov. 2024

Vad är resursförsvar?


Resursförsvar är när en hund känner ett behov av att skydda något den tycker är viktigt och värdefullt för den. Det kan vara till exempel mat, en leksak, ett ben, sin människa eller sovplats. Det här beteendet är helt naturligt hos hundar (Back in the day var ju resurser som mat och vila helt avgörande för hundens överlevnad.) Även om det är ett naturligt beteende kan det såklart kännas obehagligt och svårt för oss människor att både hantera och förstå. Resursförsvar kan också leda till riktigt allvarliga bråk mellan hundar och ibland också till att en människa blir skrämd eller biten.


 

Varför uppstår resursförsvar?


Hur mycket resursförsvar en hund visar har att göra med hundens DNA, personlighet och livserfarenheter. En del hundar är alltså mer benägna till resursförsvar redan från födseln, medan andra kanske utvecklar det över tid beroende på hur situationerna kring deras resurser har hanterats.

 

Våra reaktioner påverkar.



Som hundägare kan vi alltså, såklart utan att mena det, bidra till resursförsvar. Ett klassiskt exempel är när vår valp försöker äta något olämpligt – kanske en farlig eller giftig sak utomhus – och vi kastar oss över den för att ta bort det och rädda vår juvels liv. Över tid kan det absolut göra att hunden känner att den måste gömma sig eller skydda sina skatter eftersom de riskerar att bli stulna annars.

 

Trygghet är nyckeln!


Om hunden istället lär sig att vara trygg med att den i regel får behålla sina viktiga saker och om den inte får det, alltid får något ännu bättre i utbyte, minskar såklart sannolikheten för att resursförsvar utvecklas eller förvärras. Hunden kommer helt enkelt inte känna ett behov av att försvara sina grejer!


 

Förebyggande tips för att undvika att resursförsvar utvecklas:


Att förebygga resursförsvar handlar mycket om att skapa en trygg och förutsägbar miljö och relation där hunden rent generellt känner att dess resurser är säkra från plötslig stöld.


Här är några tips som kan hjälpa till att undvika att problemet ens uppstår:

  1. Låt hunden vara ifred med sina resurser Ge hunden lugn och ro när den äter, dricker, tuggar på ett ben eller vilar. När hunden vet att den får ha sina saker ifred känner den mindre behov av att vakta dem.

  2. Gör dig själv till en resursgivare Var en schysst person som tillför resurser, snarare än en skurk som tar dem! Ett sätt att visa detta är att gå förbi hunden när den har ett ben (eller annat värdefullt) och utan att stanna eller titta på hunden "råka" tappa något ännu godare vid den. Gör det till rutin att alltid byta ut saker hunden har genom att på ett trevligt sätt ge hunden något ännu bättre. Det lär hunden att du är någon som kommer med härliga överraskningar, inte tar saker ifrån den.

  3. Ha strukturerade rutiner vid mat och leksaker om du har flera hundar Om du har flera hundar, ge dem mat och ben i olika rum och se till att de är under tillsyn när de leker med leksaker. På så sätt undviker du onödiga konflikter och ger varje hund utrymme att känna sig trygg med sina saker.


 

Vad ska man göra om hunden redan visar resursförsvar då?


Om hunden redan visar tecken på resursförsvar, som tex att stelna till, stirra/titta med side eye, äta väldigt snabbt, morra eller visa tänder när någon närmar sig, kan det vara dags att söka proffshjälp.

 


Några sista träningstips

  1. Träna in en stabil och trevlig "loss/tack"-signal Att ha en pålitlig signal som betyder "släpp det du har in munnen"" är en himla bra investering som kan minska risken för att i panik behöva slita grejer från hunden. Träna "loss/tack" med riktigt goda belöningar och svårare och svårare störningar/miljö så hunden klarar att släppa på signal även om det är nått dunderbra den hittat.

  2. Träna utan stress och press

    Håll träningen lugn och kontrollerad, träna planerat i situationer som inte är "skarpa", och undvik så långt det går att rycka bort eller ta saker från hunden.

    Med små steg, förståelse och bra belöningar kommer man långt!


 

Tack för att du läste!

Maila till: info@ekhammarhund.com eller kontakta mig via mina sociala medier.

PS Du får gärna sprida inlägget så fler får ta del av tipsen! DS

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page