top of page

Smart miljöträning för din valp/rescue inomhus

Uppdaterat: 9 feb. 2023

När man har en valp eller en ny rescue hos sig är det lätt att bli en aning stressad över "allt som måste göras", särskilt de där dagarna när man själv kanske sovit dåligt, har migrän, är sjuk eller vädret utanför är horribelt. Man vill egentligen dricka te och kolla Netflix hela dagen, inte alls gå ut och göra något vettigt, men det dåliga samvetet gnager.. Goda nyheter! Det finns jättenyttiga saker du kan träna med din hund utan att gå ut i rusket! Till exempel kan du låta valpen testa gå på olika underlag såsom:

Kartong, plastlock, kompostgaller, papperspåse, olika mattor, tom chipspåse, halkmatta, till duschen, kuddar, etc

Tänk på att det hela tiden ska vara trivsamt för valpen! Den ska aldrig känna sig pressad eller trängd. Det bästa är om valpen själv får styra gåendet, dra aldrig valpen och locka aldrig med godis. Däremot kan du absolut belöna med godis eller lek när valpen undersöker och är modig på eget initiativ.


Att avdramatisera saker som finns i hemmet är dunder. Lek med valpen medan sambon/kompisen dammsuger i ett annat rum, låt valpen leka själv vid den avstängda dammsugaren, plocka fram olika vardagliga föremål och låt hunden undersöka dem i sin takt. Att utforska och nosa är både praktiskt och utvecklade för hunden.


Sist men inte minst, ljud! Ljudrädsla hos hund är både svår och vanlig problematik, och man är himla smart om man tränar förebyggande. (Om din hund redan är rädd, kontakta mig för en individanpassad plan) När man tränar olika ljud ska man tänka, vad vill jag att hunden gör när detta ljud låter? Tex när någon random Allan Ballan visslar på min hund på stan, då vill jag att hon stannar vid mig och söker kontakt, så därför har vi tränat på det. Inte när Allan väl visslar, det är för svårt, men hemma, med visselljud från dator, ute på lugn promenad med visselljud från mobilen etc Fundera vilka ljud du vill träna! Här ser du några exempel:

En annan viktig sak, inte att förglömma, är ju att faktiskt bara vila och mysa med sin hund. Ät något gott båda två och se den där serien du ville se. Att ta det lugnt är också produktivt.

Tyckte du om inlägget? Låt mig veta! Och glöm inte att följa mig på instagram, där postar jag tips och skoj varje dag! Ett annat inlägg om detta med miljö och socialträning!

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page