top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Flexikoppel bu eller bä?

Kort svar: For me? Bu.

Alltså jag kommer inte skälla på någon som använder flexi, naj naj verkligen inte. Men låt mig förklara varför jag tycker fast koppel är bättre! Säkerhet.

Flexikoppel har en plastklump som man ska hålla i handen, och en knapp man trycker på för att kopplet ska låsas eller släppas ut. Den där plastklumpen kan vara rätt otymplig och tung, beroende på vilken modell man har. Den är också rätt lätt att tappa och då har hunden en klump att släpa efter sig. Vissa hundar tycker det är skitläskigt. Fasta koppel har basicly alltid en ögla som är smidigare att hålla i handen, säg att man ska bära matkassar från bilen och hålla hunden samtidigt, då är ju ett fast koppel som man kan trä runt handleden betydligt bättre tycker jag. På många fleximodeller är själva linan antingen rund och tunn som en vajer, eller platt och vass. Detta är en säkerhetsrisk både för hunden och oss. Är kopplet utdraget och vi måste hala in hunden snabbt av någon anledning, då funkar det kanske inte att "håva" som man behöver göra med flexit, håva - trycka på knappen - håva trycka på knappen etc och då kommer vi reflexmässigt ta tag i linan för att dra. Den är inte gjord för att hållas i, än mindre dras i och många är dom som fått väldigt tråkiga bränn/skavsår i händerna på grund av detta. Även på hunden kan det bli hemska sår av den där linan om den trasslar in sig eller gud förbjude snor sig om hundens ben eller hals, (eller vårt finger). Ett fast koppel ger oss mer kontroll, och har vi en längre modell, 3 eller 5 meter, kan vi ändå ge hunden den där friheten i koppel som folk ofta är ute efter med flexi.

Koppelgående Ett annat skäl till att jag föredrar fast koppel är att jag inte vill att mina hundar drar i kopplet när vi promenerar. För att lära dem det behöver jag (bla) belöna dem när de går med kopplet slakt. Poängen med flexi är att det aldrig är slakt (om man inte låser det med knappen förstås men det upplever jag att man aldrig gör om det inte är för att låsa kopplet väldigt kort för att man kanske går längs en bilväg eller annat). Flexikopplet belastar hela tiden hundens sele med ett litet tryck, det gör det väldigt, väldigt svårt för hunden att lära sig att gå fint i koppel. Dessutom är flexikopplet hela tiden "olika långt" vilket också försvårar för hunden. Säkerhet igen


Sen är många flexikoppel tunna som sagt, och det kan vara en risk för andra människor som kanske inte ser det. Cyklister, motorcyklister etc kan missa linan och hemska olyckor kan ske. Det är också svårt att se hur mkt flexit nötts, och många gånger har jag hört om flexin som plötsligt går av, eller på andra sätt slutar funka (den där knappen blir dålig efter ett tag).


To each their own

Om man använder flexi och man upplever att det funkar bra, men för all del fortsätt med det! Flexi har fördelen att ge hunden mer frihet och vissa människor föredrar att hålla i det där plasthandtaget framför fast. Jamen då är ju det underbart, man ska göra det som funkar för en själv.

177 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page