top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Hund som snor strumpor och sånt!Vissa hundar älskar att stjäla kläder. De verkar lyckas hitta underkläder och strumpor överallt fast man försökt gömma undan dem, och sen springer dom glatt iväg med klädesplagget och "gräver ner" i soffan eller ligger och tuggar på. Vissa hundar vill ogärna lämna plagget ifrån sig och kan bli stela eller morra när man försöker ta skatten ifrån den. (Det kallas resursförsvar och är något man behöver hjälpa hunden med, gärna tillsammans med ett proffs, så det inte eskalerar)

Varför gör hunden så?

Hundar är skattletare, de är opportunister. Det finns i deras DNA att tjuva mat, sovplatser och annat väsentligt, det är ju så de överlevt historiskt. Vår smutstvätt luktar som oss, och det gillar hundarna.


Kläderna är mjuka och härliga att tugga på, särskilt för valpar som kanske har kli i munnen. de påminner kanske om att tugga på kaninpäls eller annat som hunden gillar.


Det kan vara att dom är uttråkade. Om "stjäla strumpa" betyder att matte sen jagar hunden runt huset är det såklart från hundens perspektiv ett superbra sätt att få igång rolig lek och att få uppmärksamhet.


Det finns också ett ovanligt tvångssyndrom som heter Pica där hundar maniskt äter tex strumpor. Tror du att din hund lider av det sök proffshjälp.

Ska man inte ba låta hunden göra de då? Nej. Det är inte alls bra om hunden sväljer klädesplaggen, de kan orsaka väldigt svåra problem för hunden om man har otur, och

leda till akut operation.

Gör såhär om du har en en klädtjyv till hund:


Omorganisera din smutstvätt. Kan du ha dem högt upp? I ett rum där hunden inte är som tex toaletten? Kan du ha dem i en stängd garderob? Bakom guds gåva till hundägare, kompostgaller?


Jaga inte hunden och gorma inte på hunden om den väl fått tag på något. Gå istället till köket och ta fram ost eller leverpastej eller liknande som du börjar mumsa på och göra en stor grej av, förhoppningsvis kommer hunden tappa intresse för strumpan och komma för att se vad för gött du har, ge den det goda och ta bort strumpan medan den är upptagen av gott. Du kan också ta fram en leksak och börja leka med den för samma effekt.

Parallellt kan du lära hunden att apportera andra saker, då får du också in ett beteende av att det är asnice att ge dig grejer, vilken kommer också kan hjälpa.


Lek med hunden med leksaker som är tänkta för det! Ta undan dem när ni inte leker för att hunden inte ska tappa intresset.


När Miri var liten så stal hon allt hon kunde, jag låtsades att jag blev glad och ba "Men ååh vad fint vad har du hittat där till mig? Tack!" och bytte saken mot ett tuggben eller snarra. Med tiden slutade hon sno grejer till vardags, hon kan däremot hämta vantar och saker hon vet att hon inte får ha till mig när hon vill säga att jag är tråkig. Det är helt okej för oss och händer kanske någon gång varannan månad. Har man en hund som är mer benägen till detta, tex en apporterande ras så kan det bli en hets att hela tiden hämta saker så då är det bättre att inte göra en grej av det, och köra på att odramatiskt locka hunden att söka godis medan man plockar undan föremålet.

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page