top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Hundar som tigger vid matbordet


Folk tycker lite olika om detta. Vissa tycker att tiggande är oacceptabelt och inte ska få förekomma, andra tycker det är ok. Det känns lite som att tiggande "är något en hund inte ska göra", som att hunden är dålig då? Jag fattar inte riktigt den grejen ärligt. Det är väl helt rimligt av hundar att visa när de vill ha något. Det är inte fult. När min sambo äter chips så tigger jag med, allt annat vore ba konstigt, MEN Jag tänker såhär, jag tycker det är i sin ordning att mina hundar blir sugna på det goda jag äter och vill ha det. För mig är det helt okej att de tigger, men inte på vilket sätt som helst. Jag vill inte att de mörshar in och tar det jag äter ur handen på mig, det kan vara något hundar inte mår bra av att äta. Jag vill inte att de står med sina blöta snokar i mitt ansikte när jag äter mat, eller står och skäller. Om ni också känner som jag så finns det lite olika saker ni kan göra.

Ha hunden i ett annat rum och ge den något gott. Det är väl det enklaste om det funkar och hunden är okej med det. Om hunden är som Miri och blir in i sin djupaste själ kränkt om hon inte får vara med vid middagen när vi har besök, ja då funkar ju inte det alls. Då kan man istället ha hunden med i köket, men på en särskild plats en bit från bordet, exempelvis på en matta. (bilden visar Miri och en gäst som lämpligt nog flyttade sig till golvet för att umgås med henne) HUR GÖR MAN DÅ? Jomen såhär:

Matträning

Det går ut på att vi lär hunden lägga sig på en filt som den trivs på och stanna där. Signalen för det blir att lägga ut mattan. Det ska betyda “nu ska du lägga dig där och stanna där en stund”, oavsett var man är, på café, hemma, ute, i bilen osv Börja träna i situationer som inte är middag. Gör så här:

1. Lägg ner filten framför hunden när hen har fokus på dig. Så fort hen visar minsta intresse för den (tittar på den, går mot den, nosar på den, sätter en tass på den etc) berömmer du och lägger en godbit på filten. Ett bra sätt att hjälpa hunden är att “starta om” genom att flytta filten lite. Säg dock inget.

2. Belöna att hunden kliver upp på filten. Fortsätt belöna så länge hen står på filten. Belöna fortfarande genom att lägga godbitar på filten.

3. Kasta en godis på golvet, utanför filten, och låt hunden äta den, när du gör det säg “fri!” eller “hopp och lek” eller något annat som blir en signal till hunden att hen får gå från filten. Vänta sedan tills hunden kliver upp på filten igen – belöna massor.

4. Variera din position i förhållande till filten. Hunden ska kunna söka upp filten från alla möjliga vinklar och avstånd. 5. Belöna när hen sätter sig på filten, och belöna massor (mellan hens tassar) när hen lägger sig ner. Slutmålet är att hen ska ligga kvar, lägg på sk störningar med tiden, dvs testa gå iväg några steg, om hen ligger kvar gå tillbaka och belöna, etc 6. Träna i olika rum.

7. Börja träna i middagssituationer.


Använd stora, sega godbitar som hunden måste tugga ordentligt på. Eller något hunden kan slicka i sig, det har en lugnande effekt för vissa hundar.


Här visar jag med Ines som kan grejen.

Här visar jag med Scott som inte kan grejen än

Lycka till med träningen!

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page