top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Hur lär man hunden Do as I do?


"Do as I do" går ut på att använda hundens sociala kompetens och förmåga att lära av andra. (Social inlärning) Vi visar för hunden vad den ska göra, och den härmar vårt beteende. Jättekul träning som kan stärka relationen mellan oss, och framförallt ser det ju jätteimponerande ut! =)

Förkunskaper som hunden behöver ha: * Att kunna stå eller sitta och vänta.

* 6 st beteenden hunden redan kan bra.

* "Titta"

Titta! Jag lär alltid hunden "titta" först. Dvs att den ska titta på mig, detta är för att Miri tycker all typ av träning är så rolig att hon ibland glömmer bort att tänka efter, eller så tittar hon istället på föremålet jag har tagit fram och då ser hon ju inte lika bra vad jag faktiskt gör. Lär in titta genom att belöna hunden när den tittar på dig spontant, upprepa många gånger , lägg sedan på signalen "titta" och använd den när hunden tittar bort, om hunden då tittar på dig, belöna (partybelöning!). Man kan också tex kasta en godis på golvet och vänta på att hunden ätit den och tittar på dig, (säg titta och belöna) om man inte har tålamod att vänta på de här spontana stunderna av titt då. "Gör så!" (Do as I do) Du behöver först välja ut (eller lära hunden) tre olika beteenden som hunden kan riktigt bra. Det ska vara beteenden som kunden kan utföra enbart på verbal signal, dvs när vi säger "ligg" ska den lägga sig även fast vi är helt stilla med kroppen. Se till att välja beteenden som hunden rent fysiskt enkelt kan härma. Vår anatomi skiljer sig mycket från hundarnas så man kan få tänka till lite. Välj inte ett beteende där hunden ska interagera med något den känner starkt för, tex välj inte "hämta bollen" till en hund som älskar bollar. Det gör att hunden lättare kan tappa fokus. Säg att du valt beteendena "Ligg", "Dutta näsan mot skåp" och "lägga hakan på stol". Börja med att öva dem var och en för sig noga. Tänk på att inte röra kroppen på något särskilt sätt. Stå helt stilla förutom de beteende du vill hunden ska härma. .

 

Fas 1: 1. Ha hunden framför dig så den ser dig bra. 2. Be hunden att vänta och titta.

3. Lägg dig ner på golvet, ställt dig upp, säg "Gör så", sen säger du "Ligg", vänta tills hunden lägger sig, belöna hunden.

Upprepa detta med alla tre beteendena. Undvik att be om samma beteende mer än två gånger i rad. Man vill undvika att hunden associerar orden "gör-det" med just det beteendet. När hunden börjar utföra beteendet direkt efter att du har visat beteendet och sagt "gör-det", innan du ger signalen (Ligg) till beteendet, är det dags för den andra fasen.

 

Fas 2 Denna del går ut på att lära hunden att generalisera konceptet "Gör så". Välj 3 andra beteenden hunden redan kan och lägg till dem till stegen ovan

OBS Ge dessa första faser tid. Hunden ska konsekvent utföra beteendena du visar, enbart för att du visar och säger "Gör så. "

 

Fas 3

Nu ska vi introducera nya beteenden, något hunden inte redan kan, säg att det är "vinka".

  1. Visa vinka

  2. Säg "Gör så"

  3. När hunden vinkar, belöna


Ge det lite tid. Om hunden inte verkar förstå, backa till de andra stegen. I denna fas kan du gärna introducera olika objekt i inlärningen, kanske en pall, en plinga du/hunden plingar med näsan etc. Man kan gå upp på föremål, gå under dem, gå runt dem.

 

Fas 4 om du vill sätta på en verbal signal. Detta behöver man inte göra.


Vill du sätta verbal signal på de beteenden ni gör så gör du såhär: Vi tänker att det är beteendet plinga på plinga.

  1. Plinga på plingan

  2. Säg "Gör så"

  3. När hunden plingar, belöna

  4. Plinga på plingan

  5. Säg "Plinga!"

  6. Säg Gör så!

  7. När hunden plingar, belöna.

Med tid fasar du ut att säga "gör så" och säger bara Plinga! Detta sätt att läsa sig saker funkar inte för alla beteenden, gå fint i kopplet tex, ja många saker. Men det är ett utmärkt och roligt sätt att lära hunden skoj tricks, framförallt tricks som involverar rekvisita. Ha så kul!

112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page