top of page

Impulskontroll, frustrationstolerans, och självkontroll.

Uppdaterat: 9 feb. 2023


Den heliga treenigheten, nej..de betyder faktiskt samma sak. Låt oss kalla det impulskontroll i detta inlägg. Impulskontroll handlar om att hunden kan motstå frestelsen att utföra ett oönskat beteende som skulle ge dem tillgång till en önskad förstärkare. Vaa? Krångligt!

Jamen hör här. Motsatsen till impulskontroll är att vara impulsiv. Tex, se en bit mat på marken och kasta sig över den, springa ut genom dörren direkt den öppnas, hoppa i vattnet efter bollen fast hunden kanske inte ens gillar vatten! Det kan också vara att bita eller dra i kopplet, hoppa på människor, överdrivet skällande, pip och gnäll, att hunden verkar spänd och nervös, eller att hunden är ständigt distraherad. Att lära hunden impulskontroll går ut på att hunden lär sig att hen ibland måste vänta tålmodigt för att njuta av något roligt eller givande sen. Impulskontroll handlar om att i lagom steg fördröja belöning och därmed skapa större tolerans mot frustration.

Hur tränar vi det då? Först, tänk såhär, du står i telefonkön till 1177. Vilka faktorer spelar in på din reaktion och dina känslor när rösten säger "82 samtal före"? Har du ont? Är du stressad? Har du ångest? Är du hungrig? Har du sovit tillräckligt? Är det någon där som stör dig? Var väntar du, är det massa ljud som piper, lampor som blinkar, starka lukter? Hur många gånger har du tränat på att lugnt vänta i telefonkö utan att självantända? Hur mkt mindfullness och tålamod har du övat generellt? Hur har det blivit när du väl kommit fram, vänligt mottagande eller surt? Vad har du för personlighet? Hur viktigt är det för dig att få prata med en sköterska? Så kommer det vara för din hund också. Impulskontroll är SVÅRT, det är många faktorer som spelar in och det kommer sig inte naturligt för en valp eller unghund (eller vuxen hund för den delen) som inte har fått öva på det. Det är dock en livsviktig lifeskill för din hund att ha, för som ni förstår kan det vara rent farligt att inte träna upp den förmågan, allra minst är det frustrerande för hunden, för den kommer inte alltid kunna få det den villl direkt när den vill det.


Att öva impulskontroll och att utöva det kostar, det finns forskning som visar att impulskontroll hos hundar är en begränsad resurs och om vi spenderar den på en viss uppgift, så finns det inte lika mycket kvar att spendera på en annan uppgift som kommer direkt efteråt. Därför bör vi träna i korta enkla pass så hunden inte ges tillfälle att bli frustrerad, och se till att göra något som hunden uppskattar efteråt, lek en stund exempelvis, innan vi ställer andra krav. Ett sätt att träna fokus och tålamod på är olika typer av nosarbete, leta godis, enklaspår, mer seriösa spår som tex viltrpår etc.

Det finns också massa olika lekar och vardagssituationer man kan använda sig av för att träna detta. Här ska ni få en övning helt gratis endast av godheten ur mitt hundtränarhjärta.

Godis på marken


1. För att göra det enklare för hunden be hen att sitta eller ligga. Lägg sen en halvgod godis på marken en bit från hunden.

2. Om hunden försöker ta godisen, lägg handen eller sätt foten över godisen för att hindra hunden. Var tyst. Helst ska godisen ligga så långt bort att hunden aldrig försöker ta den.

3. Belöna hunden snabbt om den inte rör sig mot godisen med en godare godis från din hand. Om du behövt lägga handen över så belönar du direkt hunden flyttar sig bakåt/sätter eller lägger sig igen. Säg ja! (Eller det ord du använder för "rätt" och ge hunden en godare godis från din andra hand. Om det verkar för svårt för hunden att förstå att den ska låta bli godisen för att få en annan, flytta godisen ännu längre bort från hunden.

4. När hunden förstått detta väl kan du försvåra genom att flytta godisen lite närmare hunden steg för steg, ett annat sätt att försvåra är att använda en lite godare godis att ha på marken.

5. När hunden klarar även steg 4 bra kan du testa be hunden om ett beteenden innan du säger "ja!", dvs lägg ut godisen, be hunden tex snurra runt, när hunden gör det säg ja! och ge hunden en godis. Om hunden försöker ta godisen på marken lägg handen över och backa till steg 3. En himla flådig bonus med denna övning ovan är att hunden samtidigt faktiskt tränar in beteendet att få götta av dig istället för att äta den där goda (bajskorven, pappret, tuggummit) grejen på marken. YES! Kolla här, en film i tokigt format där Spiken som är himla bra på impulskontroll visar lite olika varianter på ovan!


Kom ihåg att alltid ha den där telefonkön i åtanke när du tränar impulskontroll med din hund. Behöver du hjälp med träningen eller vill ha ett paket med riktade impulskontrollsövningar, kontakta mig så knåpar jag ihop något till er! Alltså gör det! Det blir kul! Här kan ni läsa mer om det där med att impulskontroll kostar om ni har lust.

Här kan ni läsa mer om viltspår

88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page