top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Koppelgående tips, hundar som drar i kopplet.

Uppdaterat: 6 dec. 2022Om du vill att hunden ska gå fint när ni går koppelpromenader finns det massa olika bra grejer att göra. Här är första tipset:

Dra inte hunden i kopplet själv! Använd inte kopplet för att stanna hunden eller flytta den, det är inte till för det. Kopplet är en säkerhetslina, inte ett verktyg för att positionera hunden. Istället kan handtarget eller verbala signaler för att flytta den användas. Att knäppa med fingrarna lite och peka kan också vara en taktik för att flytta på din kompis. Lär in "stanna", "vänster", "höger", "då går vi" genom att ta för vana att säga det varje gång ni gör det när ni går.


Om vi inte vill att hunden ska dra i oss så ska vi faktiskt inte hålla på dra i den heller. Ömsesidig respekt kommer man långt på, och det känns bättre i magen.


Tips 2:

Ha en sele för koncentrerad koppelträning och en annan för “gör vad du vill”. Alternativt koppla selen på olika ställen för de olika sakerna. Att ha verbala signaler för det är också bra. "Gå fint" och "Fritt fram" tex.

Träna inte hela promenaden, det blir för tradigt och svårt för er båda. Oftast är det lättare att träna i slutet av promenaden, men det där märker du på just din hund. Förstås är det svårt för hunden att gå lugnt i koppel om den är megabajsnödig. Träna konsekvent och koncentrerat koppelgående en liten stund, sikta på max 5 min från början, utöka sedan med 1 in i taget tills hunden går fint basicly hela prom! Är detta ovan för svårt? Börja träna inomhus först!

Taktiker när hunden drar när ni tränar aktivt:

Byt håll, och inte bara en gång. Känslan ska vara “nu går vi hitåt istället fasen va kul, va finns här” snarare än “app app nu drog du får du inte gå ditåt mer”. Byt håll och hoppa in i en kul buske, byt håll och ställ dig på en sten, byt håll och jogga några steg, byt håll igen och såklart, belöna (bakåt) slakt koppel.


Go Slomo

När hunden drar, sakta ner tempot massa. Gå jäättelångsaaaamt tills kopplet slakar igen, då ökar du takten, gärna till lite snabbare än innan. Vill du ha hjälp med träningen? Kontakta mig!43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page