top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Lära hunden stänga och öppna skåp!

Stänga skåp Att lära hunden stänga skåp är ett smart sätt att göra hen lite modigare och ge hen en känsla av kontroll. Hunden skapar själv lite ljud och rörelse i när den gör tricket, det kan ju också var legit hjälpsamt om man har matkassar i händerna eller nått, att få lite assistans, det är såklart också ett coolt partytrick. Hunden behöver kunna handdutt före ni börjar träna detta.1. Sätt en post- it lapp eller ett klistermärke i din handflata. Presentera handen och låt hunden dutta. Belöna vid lappen och repetera. Variera så hunden får dutta i båda händerna.

2. Håll lappen framför hunden, låt hunden dutta, belöna vid lappen, flytta runt den lite och upprepa. 3. Flytta lappen till ett stängt skåp. Belöna vid lappen när hunden duttar på lappen. Repetera.

4. Öppna skåpet. Sätt dit din lapp och vänta ut en dutt. Belöna vid skåpet. Vänta successivt ut allt hårdare duttar så skåpet/lådan börjar stängas allt mer. Var kvar på detta steg tills hunden kan stänga på ett försök.

5. Ta bort lappen. Öppna skåpet och se om hunden stänger. Är det svårt kan du belöna för att hunden går fram och sen successivt forma fram dutten igen.

6. När hunden kan stänga skåpet utan lapp lägger du på en signal på beteendet tex Stäng skåpet. Jag har även en pekrörelse tillsammans med signalen.

7. Försvåra genom att låta hunden stänga skåp som ska stängas från olika håll samt öka antalet skåp som hunden ska stänga innan belöning kommer.


Öppna skåp.


8. Om du vill kan du nu lära hunden att öppna skåpet också. Börja med att välja ut en remsa tyg (det ska inte vara något som trådar av sig, fleecetyg är bra) handduk eller badrocksskärp eller nått som hunden kan gripa med munnen. Om din hund redan kan kampleka, dvs dra i något med munnen så kampa med hen och just när hen drar, säg tex “dra” och ge godis. Upprepa tills du märker att hen förstår vad “dra” betyder. Om hen inte kan kampa så börja med att lära hen det, lek med en mjuk rolig leksak, gärna på snöre. Gå sedan vidare till en handduk/remsa med fleece. Om hon inte har lust att kampa med den, börja med att stoppa in en doftande godis i den, tex köttbulle eller skinka, sen belönar du (från handen med en annan godis) hundens luktande, bitande och dragande i tyget.

9. Flytta tyget närmare luckan och låt hunden dra i det för varje steg. Säg dra och belöna vid tyget.

10. Tillslut fäster du tyget i luckan och säger dra! Om hunden inte förstår, backa i träningen. Lycka till!!
25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page