top of page

Oönskat skällande, vad ska man göra?

Skällande är en sån där klurig sak. De allra flesta av oss utgår från att skällande är något man får räkna med i viss grad när vi skaffar hund, många av oss har ändå svårt för det. Det är jobbigt att lyssna på, det är lite pinsamt inför andra om det sker ute bland folk eller när man har zoom-möte hemma, vissa hundar skäller så himla mycket, och går upp i ett skällmode där det är svårt att få kontakt med dem! Man undrar vad den vill, vad den försöker säga. Man testar säga "tyst" men det verkar inte funka, man testar att ignorera och låta hunden skälla klart, man står och lockar med godis men ingenting funkar.


Varför, oooh varför skäller hunden så mycket?? Hundar kan skälla av många orsaker, här är några:

  • Hunden larmar (nån kommer, nått låter etc)

  • Hunden vaktar (vill skrämma bort tex en skurk)

  • Hunden skäller för att den vill något, tex gå ut, få mat, leka

  • Hunden skäller för att den känner sig frustrerad, eller stressad

  • Hunden skäller för att den är rädd, glad eller uppspelt

  • Hunden skäller som en del av ett jaktbeteende (tex som min Podenco Miri som försöker skälla ner ekorrar från träd)Okej hur får man hunden att skälla mindre då, om man har en hund som skäller helt tokigt mkt? Ja, alltså det kan vara rätt klurigt att lära en hund att inte göra en grej, särskilt när grejen är naturligt och självbelönande, som skällande ju är.

Man får fundera vad man vill att hunden ska göra istället och i det här fallet vi vill ju att hunden ska kunna vara tyst, så då får vi kika på hur vi lär den det.


Viktigt att tänka på innan man börjar träna tyst, är att skällandet är kommunikation, det är en del av hur hunden pratar, det är del av deras dna, ofta något de är avlade att göra.

Nolltolerans för skall är att göra det alldeles för svårt och det är ärligt talat riktigt orättvist. Jag vill gärna att mina hundar skäller när de vill ut och kissa tex, eller om de hör att någon kommer, eller när de kommunicerar lekfullt med varandra. Jag vill också att de skäller om något inte känns bra för dem.


Skäller hunden för att den är tex rädd eller stressad så bör man först se vad man kan göra så den inte ska behöva känna så. Ta hjälp av professionell hundperson om det känns för svårt. Tex mig! Ok? Ok. Då ska vi kika på hur man kan lära in tyst. 1. Träna i lugna situationer när hunden är tyst (dvs när det inte finns anledning att skälla). Säg ”tyst” och kasta iväg några godisar på golvet. Låt hunden nosa rätt på dem.

2. När du gjort detta många, många gånger i lugna situationer, börja träna i situationer då hunden är lite uppspelt (men tyst). Säg ”tyst” och kasta iväg godis. Om din hund fokuserar på att leta godiset, bra! Om den inte gör det så backa till steg 1 igen.


3. Träna i allt svårare situationer och till slut i ”skarpt läge” dvs när hunden vanligtvis skäller. Ha jättegott godis och om hunden ändå inte lyckas fokusera på godissöket så får ni backa i träningen till steg 1 och 2.

Om du tidigare sagt tyst till din hund utan att träna såhär så byt ord. För att hjälpa hunden fortsätta vara tyst efter den blivit det, be den göra något annat, gå iväg och leka med en leksak eller gå och lägga sig, eller komma till dig för gos. Lycka till!539 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page