top of page

Privat valpträning vs valpkurs - vad är bäst?


Den allmänna uppfattningen är att det är bra att gå valpkurs när man skaffat valp. Många tycker det är viktigt att lära sig vad valpen behöver och få hjälp med konkreta övningar, många tycker också att det är en del av socialiseringen av valpen, och kanske också ett kul tillfälle för hundens människa att träffa andra människor. Jag håller med om mycket av detta! Men!

Min åsikt är att man alltid ska se till att förutsättningarna för alla individer ska vara så bra som möjligt för att inlärning ska kunna ske på bästa sätt. När man går på kurs med hunden är det bla en ny miljö, nya människor, andra hundar, ljud från dem och annat och många lukter för valpen att hantera samtidigt som den ska försöka lära sig nya grejer. Kanske har man åkt bil till kursen och bara det var uttröttande och nytt för valpen? För människan är det att man ska hantera det sociala med de andra människorna, hantera sin egen hund i förhållande till de andra, hantera sina egna känslor, kanske skäms man om ens egen valp skäller eller inte är "lika bra" som de andra, kanske stör man sig på andra ägare som inte gör som man själv tycker är bra med sina hund, kanske är det nervöst att träffa främlingar. Ja ni fattar, det är många faktorer som faktiskt inte är gynnsamma för inlärning, och att lyckas komma ihåg det instruktören sagt. Faktum är att det inte alls är det bästa sättet att socialisera valpen med andra valpar, utan med vuxna snälla kloka hundar. Valpar saknar ju ofta sociala skills och etikett, det är därför de behöver socialiseras, och om valpen träffar andra valpar blir det ju som att en blind leder en blind. Självklart finns det fördelar också, vi lär oss av att se och träffa andra ägare, man kan känna samhörighet genom att träffa andra i liknande situation, vissa valpar tycker det är roligt att se eller träffa andra valpar etc MEN för min egen del så trumfar fördelarna med privat valpträning att vara i kursmiljö. Kommer man hit till mig med sin valp, eller om jag åker hem till ägarna har både människa och hund bättre förutsättningar att ta till sig informationen, jag ger alltid all info i en PDF som också innehåller alla övningar i text och som video.

Många av oss behöver få höra hur man ska göra, testa själv med hjälp från lärare, samt repetera i egen takt efteråt genom att läsa om det samt se film för att man verkligen ska förstå fullt ut.


Men! Jag hackar absolut inte ner på folk som väljer kurs, det är jättebra att folk går kurser med sina hundar och man ska naturligtvis välja den formen som passar en själv bäst, alltid. Heja alla hundägare som på ett eller annat sätt anstränger sig för att lära sig själv och sin hund saker, ni är bäst oavsett vilken form ni väljer! <3Vill du boka valpträning med mig hittar du den här, jag har också unghundsträning med samma koncept! Missa inte att följa mig på Instagram, Facebook och Tiktok där jag dagligen lägger upp skitbra grejer!55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page