top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Quick fixes för hundar och människor

Uppdaterat: 15 apr. 2023I mitt yrke som hundpsykolog har jag en sägning som är att det finns inga quick fixes, alltså så är det ju verkligen när det kommer till att hjälpa hundar med svåra känslor och beteendeproblem. Om någon utlovar quick fix bör man dra öronen åt sig och verkligen fundera över om det stämmer, och om det stämmer, varför stämmer det?

Så vitt jag förstår det finns det, tyvärr, inte heller några bra quick fixes vad gäller att hjälpa människor med svåra känslor och beteendeproblem. TRIST för gud vet att jag om någon skulle KASTAT mig över dem om de fanns.

För mig finns det dock en grej som kommer rätt nära, och det är vagusövningar. Vagnusnerven är kroppens längsta och mest mustiga nerv. Den påverkar allt möjligt för oss, inflammation, hjärta, immunförsvar, matsmältning, rösten, och inte minst påverkar den vårt parasympatiska system, alltså det system som reglerar stress, oro och sånt besvärligt. Att stimulera vagusnerven kan alltså vara som att trycka på en LUGNA NER DIG KROPPEN-knapp.


Låt mig overshara. Jag har gått runt med jobbig hjärtklappning i tre dagar i sträck. Den har vart kraftig och ihärdig och jag har inte lyckats andas mig ur den fast jag verkligen försökt. Idag gjorde jag 2 av mina vagusövningar, det tog totalt 2-3 minuter, och nu är min kropp helt lugn igen. Det känns nästan inte rimligt, även fast jag upplevt detta fina många gånger tidigare, och hört många andra beskriva samma sak.


Vagusövningar är en del av den människoterapi jag erbjuder, för att de tillsammans med massor av compassion, andra konkreta övningar och såklart också stödjande samtal bildar ett tryggt och stabilt toolkit man kan använda när livet jävlas. Terapiblogg Vill du komma i kontakt med mig i egenskap av människoterapeut? Maila ekhammarsamtalsterapi@gmail.com eller kolla in mitt instagram


41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page