top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Theory of mind, självmedvetenhet hos hund och komplexa känslor.

Uppdaterat: 3 maj


Att hundar har känslor känns nog ganska självklart för de flesta av oss som lever nära dem och det är numera också allmänt accepterat att hundar upplever det som kallas "grundläggande känslor" dvs glädje, rädsla, ilska, sorg och förvåning.


Hur är det med mer komplexa känslor då? T ex stolthet, avundsjuka, empati, skuld eller skam? Mjaa, där är forskarvärlden inte riktigt överens och allmänheten verkar också delad.



Vad är skillnaden på "grundkänslor" och "komplexa känslor"?


Jo, grundkänslorna kräver inte att individen har ett självmedvetande eller någon förmåga att förstå vad andra tänker och känner. Medan de komplexa känslorna anses kräva det som på engelska kallas Theory of mind. (Ett exakt svenskt ord finns inte, men “inlevelseförmåga” kommer ganska nära.)

Theory of mind handlar alltså förmågan att sätta sig in i vad en annan individ tänker och känner, att kunna ha en teori om vad som försiggår i någon annans medvetande, och även förståelsen för att det kan skilja sig från vad man själv känner, tänker och vet.



Ja, det här kan faktiskt vara ganska rätt avancerat även för oss människor... ;)


Visar hundar prov på Theory of mind?

Här kommer några saker som pekar på det!


De anpassar sin lek. Forskaren och etologen Marc Bekoff menar i sin bok Canine Confidential att de visar prov på Theory of mind när de leker med varandra, han menar att hundar i lek hela tiden anpassar sig efter varandra, "läser den andras tankar" och listar ut den andra hundens nästa move. Själva grejen att de verkar fundera vad den andra hunden vill och justerar sin egen lek efter det är ju bevis på Theory of mind menar Bekoff och jag håller med honom.


De har humor!


Trots att forskningen kring detta är begränsad är jag för min del rätt övertygad om att hundar har humor, och har dom det betyder det att de även har förmåga till Theory of mind.

Humor går ut på att förstå vad andra tycker är roligt och göra det. Då måste man ju förstå vad det man gör har för effekt på andra och det är en slags social intelligens som bygger på att förstå andras perspektiv.





De förstår intention.


Annat som tyder på att de har förmågan till Theory of mind är att hundar ofta verkar förstå när man råkar göra något taskigt som man inte menar, exempelvis kliver på deras tass.

Även om jag såklart aldrig klivit på någons tass med flit känner jag mig rätt säker på att det skulle bli helt annan reaktion av hunden om jag gjorde det, än när jag råkar göra det och sen säger förlåt.


Jag tror att.de förstår att det inte var meningen.




Varför är det visst tvek kring detta då?


Även om det finns en hel del både ny och äldre forskning som antyder att hundar har någon form av självmedvetande, så finns det helt enkelt inte tillräckligt mycket studier för nån slags enighet i forskningsvärlden än.



Min egen övertygelse?


Jag tror att det är individuellt som så himla mycket annat, men ja, jag tror absolut att det finns hundar som kan känna komplexa känslor. Stolthet exempelvis tycker jag man kan se hos basicly varenda jycke som nån gång gått ett viltspår eller hittat en riktigt tuff pinne. Avundsjuka tycker jag mig se bland annat hos mina egna hundar varje gång jag klappar den ena utan att precis samtidigt klappa den andra. Skam ? Kul att ni frågar! Här har jag skrivit ett helt eget inlägg om skam.


Legita känslor – på hundars vis


Det är som sagt viktigt att komma ihåg att vi är olika arter. Hundars upplevelser av exempelvis empati eller skam kanske inte är identiska med våra men det betyder absolut inte att de är mindre viktiga. Jag tycker inte vi ska försöka jämföra rakt av. Hundars känslor är deras egna och de är precis lika viktiga som våra.



Tack för att du läste! Dela gärna inlägget!

Frågor? Ni når mig här: info@ekhammarhund.com


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page