top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

AAAH! Valpbit! Hur får jag valpen att sluta bita i allt!? DEL 1.

Uppdaterat: 11 juli


OBS! Det här inlägget handlar om valpar som valpbiter och valpgnager på folk och fä. Inte om andra typer av hund-bit. I mitt yrke som hundbeteendeutredare/hundinstruktör får jag ofta frågor kring det här med valpar som biter.

valp

Trötta och oroliga småvalpsföräldrar har funderingar kring hur de ska få valpen att inte bita i dem eller deras saker eller frågor kring om "det verkligen är normalt att valpen biter så himla mycket och så himla hårt."


Till att börja med, jag hör er. Det kan rent ut sagt vara förjävligt att ha en krokodil-T-rex-valp hemma. Man kan få sina saker förstörda och blåmärken överallt.


Jag har pratat med många hundägare som tex berättat om hur de stängt in sig på toaletten och skrikit i en kudde eller tillslut bara legat på golvet med sin valp och rågrinat. Det är många som känner hopplöshet, oro, skam, rädsla, otillräcklighet, frustration, ledsenhet, irritation, besvikelse och fysisk/mental/känslomässig trötthet. Det är dessutom inte heller särskilt ovanligt att de dessutom upplever att de är ensamma om att ha det så. Att "alla andra" har det så bra med sina valpar, eller i alla fall inte lika jävligt som dem. Jag tänker ofta, tänk om folk visste hur vanligt det här är. Och hur vanligt det också är att människor med valp då och då känner att de ångrar sig. Tänk om det pratades mer öppet om den "valpblues", (dvs depression) vissa drabbas av som verkligen kan vara riktigt allvarlig och riktigt tung.


 

Varför bits dom?

Det kan finnas många olika skäl till att valpen biter.


Här är några:

valpbit
 • Det kliar och gör ont i munnen när valpen får nya tänder och det kan lindra att bita.

 • De undersöker precis som människobebisar sin omvärld med munnen och lär sig på så sätt saker om miljön och olika föremål.

 • De biter för att de är övertrötta eller för att hantera andra fysiska sensationer eller känslor de annars inte vet vad de ska göra med.

 • De kan bita för att leka vilket är viktigt för valpens sociala utveckling.

 • De kan bita för att de lärt sig att något roligt händer om de biter. Dvs det kan vara oavsiktligt inlärt av oss.

 • De kan bita för att be om uppmärksamhet.

 • Som ett uttryck för frustration.

 • För att göra sig av med överskottsenergi.

 • Som självförsvar om den känner sig rädd.

För oss människor kan det verkligen kännas både läskigt, fel och olycksbådande när valpen bits, samtidigt är extremt sällan valpar biter av "ren aggressivitet."


 

Vad ska man göra då?


hund

Det bästa är som vanligt att förebygga problem innan de visar sig, eller innan de eskalerar.

Det kan man göra genom att:


 • Ha många och olika tuggvänliga alternativ tillgängliga och många och olika otillgängliga (så de blir mer intressanta när de väl tas fram) och uppmuntra valpen att tugga på dem.

 • Lära sig förstå sin valps kroppsspråk så man kan erbjuda saker att tugga på INNAN den börjar tugga olovligt på ens händer eller möbler.

 • Lär valpen ett kontaktljud/positivt förbuds eller bryt-ljud. (detta är en jättebra grundfärdighet som sen kan användas till allt möjligt, se hur man lär in det här.)

 • Tänk noga på hur du rör dig i närheten av valpen, och hur du rör valpen. Lugna "olekiga" rörelser gör det lättare för din hund att inte frestas att bita i dig.

 • Ha som mål för dig själv att aldrig leka och busa med valpen med något annat än saker den faktiskt FÅR bita i. Inga tramshänder hur skoj och oskyldigt det än känns!! Var konsekvent så kommer det vara mycket enklare och mer rättvist för din valp.

 • Försök också ha som mål att aldrig ens en kort stund "ge upp" och låta valpen gnaga på dig eller dina kläder för att du helt enkelt inte orkar hantera pirayasituationen hela, hela tiden. Jag vet att det är svårt! (Kom ihåg att det är en specifik period som är såhär. Håll i, håll ut.)

 • När du känner att du bara inte orkar, använd hjälpmedel såsom kompostgallerhage till dig själv för att freda dig eller be valpen om 3-4 väldigt enkla tricks som du sen belönar med att kasta ut mat/godis som den får söka (så du får en liten paus). <3


 

När bitandet redan är ett faktum då? (Del 1) Eftersom du läser detta inlägg kanske du redan har en pirayavalp hemma och nu tänker du: "Är de försent nu redan?! Panajk!" Nej kompis. Det är icke försent! Gör såhär:

 • Börja med att fundera över i vilka situationer biter valpen? Vad har ni gjort innan? Vad är klockan? Vad kan det finnas för behov/känslor bakom bitandet? Finns det några mönster? Skriv ner detta i en bitdagbok.

 • Med hjälp av bitdagboken, försök sen förekomma valpen (tex, blir den krokodilgalen vid 18 varje dag? Misstänker du att det beror på trötthet? Ställ klockan på 17.45 och sätt på lugn musik, ge valpen något att slicka på eller tugga på, sätt dig vid den och sucka och andas lugnt för att visa den att det nu är vilostund. Snuffelmatta med smågodis i, en fryst kong med mat i, lickimat eller ett ben är lugnande för valpen att sysselsätta sig med. Äta sin mat i slow feeder likaså. Misstänker du att det beror på uppdämd energi? Ja då går du istället ut med valpen 17.45 och härjar eller leker lite kamplek inomhus istället. Är du med?


 • Misstänker du att några av situationerna när valpen biter kanske handlar mindre om behov/känslor och mer om att situationen i sig är väldigt frestande? Tex, valpen vill väldigt gärna bita i dina strumpor när du ska klä på dig; träna specifikt på dessa situationerna (i lägen som inte är "nu ska jag klä på mig för att åka och jobba och är stressad utan snarare "nu är ett bra läge att torr-träna strump-grejen i 2 min), Tänk alltid: "Vad vill jag att valpen ska göra istället för att bita?" och träna på det (konkreta övningar kommer, oroa dig ej!)

 • Ramla inte i fällan att råka förstärka bitandet genom att konsekvent tex ge valpen någon rolig leksak EFTER att den redan börjat bita i dina öron eller att skratta och fäkta eller att försöka "säga ifrån" till valpen. Allt detta kan förstärka beteendet.


 

Några exempel på träning:

Som nämnt, träna fokuserat på specifika situationer, exempelvis, om hunden blir triggad av dina skosnören, träna på att knyta skorna för valpen betyder att vara stilla lönar sig, när du renbäddar lönar det sig att ligga och titta på, osv Såhär tränade jag och Leia på att inte bita i strumpor:

Såhär tränade jag och Urban på att inte bita i skosnören:

Och här en lite längre film där jag tränar både valp och kattvalp på att det lönar sig att inte hugga i mitt frestande träningsband.


Behöver du träningshjälp eller mer info? Maila mig på info@ekhammarhund.com, jag hjälper dig gärna. <3

 

Missa inte del 2, prenumerera på bloggen för att följa! (Du hittar knappen för prenumeration högst upp på bloggsidan).


 
valpkurs

Sist men inte minst, tack för att du läste!

Gillade du inlägget, help a sister out och kommentera, likea och dela det vet jag! Tack på förhand!


196 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια

Βαθμολογήθηκε με 0 από 5 αστέρια.
Δεν υπάρχουν ακόμη βαθμολογίες

Προσθέστε μια βαθμολογία
bottom of page