top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Contrafreeloading, ska hundar verkligen behöva jobba för maten?

Skribentens bild: Caroline HolgerssonCaroline Holgersson

Contrafreeloading, nejmen oj så tjusigt ord, engelskt och allt. Ordet betyder att djur vill jobba för mat även om samma mat finns tillgänglig utan jobb. Låtom mig dyka ner i detta!!

I naturen kan man se att djur har ett beteende att leta och jobba för att hitta och få mat även fast de vet att maten finns lättillgänglig på ett annat ställe. Troligtvis gör djuren så för att de har en plan B hur de ska säkra sin överlevnad om the shit hits the fan och deras plan A mat typ sprängs eller nått. Se på humlor tex. De kan sitta och sörpla i en blomma full med nektar, och innan nektaren tar slut så burnar dom vidare till andra blommor för att kolla läge och kanske sörpla lite där.

Man kan fundera kring om hundarna upplever att det blir ett större värde i maten om den "kostar mer", dvs kräver arbete. För oss människor kan du ju verkligen vara så, att vi tänker att dyra skor är bättre än billiga.


I experiment där man har låtit hundar få jobba för en typ av mat och få en annan typ av liknande mat gratis, visade sig att hundarna uteslutande ville ha den "dyra maten" sen när dom fick välja. Dom tyckte alltså att "dyrt smakar bättre." Andra studier har gjorts på hundars lyckohormoner, man har mätt när de peakar som mest, och då har det visat sig att det är i jakten på mat, i arbete som leder till mat som pekar mest, inte när hunden faktiskt sen äter. Det är alltså mer belönande för hunden att söka upp och slita upp toarullen än att faktiskt äta godisen i den.


Men! Om hunden är väldigt, väldigt hungrig så är det en annan femma. Då vill den hellre bara ha den där gratismaten som är lättillgänglig, rimligt kan man tycka. Vilken svinhungrig människa vill behöva gräva fram sitt MAX-mål ur en hög med bildäck? Ingen. Ingen vill det. Om det är det för jobbigt att hitta maten kommer de också välja den mat som är "gratis". Vad kan vi ta med oss av detta fenomen? JO! När vi tränar frivillig hantering, exempelvis som Bucket game (En övning som är till stor hjälp för olika typer av frivillig hantering, klippa klor, torka klor, veterinärsundersökningar, örondroppar etc):

Då är det himla smart att ha exempelvis en snuffelmat med likadant godis i så att hunden alltid kan välja att gå dit och bara käka, blir det vi tränar frivilligt på riktigt (och contrafreeloading) och riskerar inte att bli att hunden ställer upp på träningen för att dens sug efter godis trumfar dens olust/ovilja till träning. Vill du lära hunden Bucket game, gör såhär:

____________________________________________________________________________

Bucket game Bucket game är en lek där man lär hunden att titta på en burk med godis som en signal för “ja, det är okej att du rör mig nu”. Den stärker hundens självförtroende och känsla av kontroll och också er relation. Principen när den är inlärd klar är: När hunden tittar på burken med godis säger den ja, och då går det bra att känna på den/klippa klo/torka tassarna vad det nu är man tänker göra. När hunden tittar bort från burken säger den nej och då upphör all hantering. Titta bort kan betyda, “nu behöver jag en paus, eller nu vill jag att du slutar, eller nu vill jag att du saktar ner.” Gör såhär för att lära in: 1. Ha en matta bredvid där ni tränar, som hunden kan pausa på om den har lust med det. (belöna med samma godis när/om den lägger sig på mattan). Jag brukar ha vår stora snuffelmat fylld med godis vid oss, så att hunden kan välja att nosa i den efter godis om den behöver det. Ha alltid vatten vid er när ni tränar, att dricka vatten är jättebra paus för hunden också. 2. Håll en burk med godis i luften. När hunden tittar på den så säger du belöningsord och tar en godis från burken och ger hunden. Upprepa många gånger.

3. När hunden förstår principen börjar du sänka burken. Upprepa ovan. Hunden ska titta på burken men inte röra sig mot den.

4. Ställ ner burken framför hunden, med avstånd till den. Belöna från burken när hen tittar på den.

5. Börja vänta längre och längre när hunden tittar på burken med att belöna med godis från den. Målet är att hen ska förstå att hen ska titta på burken länge. Det spelar ingen roll om hen står eller sitter eller ligger, förväntan är bara att han ska titta på burken just nu.

6. När ni kommit så långt att hen tittar på burken i 5 sekunder kan du börja testa att höja handen för att röra vid hunden. Om hen tittar bort från burken så stannar du upp med röra-hund-handen (ta bort den), om hen tittar på burken kan du röra hunden lätt och sen säga belöningsord och belöna från burken. Bestäm vad ni övar på och träna mot det målet, tex kolla öronen.

7. Fortsätt träna enligt principen att när hunden tittar på burken så kan du agera. När hen tittar bort gör du ingenting.

____________________________________________________________________________ Vi kan också ta med oss att den gamla myten att det är smart att ha en hungrig eller svulten hund när vi ska träna är bullshit. Vem vill lära sig nya saker av desperation efter matbelöning? Hur lätt är det att lära sig något när man är jättehungrig? Och det behövs ju dessutom inte! (Om inte hunden glatt jobbar för godisbelöning behöver du kanske skaffa bättre godis och belöna på ett roligare sätt, eller använda lek) Vi kan använda detta om vi har en hund som är svår att få i mat. Ge maten i skogen lite strövis på marken, kasta ut maten över golvet och lägg saker över, låt hunden riva sönder en kartong där maten gömmer sig bland papper, se om det gör maten "godare". Det är inte heller riktigt contrafreeloading eftersom samma mat inte erbjuds enkelt i stunden men det är samma fenomen,


Har du en hund som kanske gjort sig illa och är under vila (och därmed inte kan utföra lika många av sina naturliga beteenden) så kan du försöka göra hundens liv bättre genom att låta den försöka pilla ut mat ur en matleksak eller petflaska. Det är inte heller contrafreeloading, det är mer berikning/mataktivering, men så bra grej. Hela den här grejen handlar ju om förväntan och att förväntan är viktigt. Vi vill att hunden ska ha en positiv förväntan på saker, då är sannolikheten att den kommer utföra det beteende vi vill stor. Anledningen till att partybelöning, funkar så bra är att hunden förväntar sig en sorts belöning och sedan får en annan, bättre.

Så för att svara på frågan i rubriken, ska hunden verkligen behöva jobba för maten? Jag säger JA! Och NEJ! Hunden ska aldrig behöva svälta eller "prestera" för att få vara mätt, som i att de inte får sin mat om det inte gör det vi vill. Det är bara hemskt. Hundar mår bra av rutiner och jag tänker mig att det känns tryggt för hunden att veta att de alltid får mat en viss tid tex. De mår också bra av att få godis eller delar av den maten på lite arbetsamma sätt, låt den söka den i skogen, knyt fast mjölkkartonger med ätbart i i ett snöre du hänger i taket, gräv ner den någonstans där hunden får gräva, släng den i snön. Men då under förutsättning att de inte är svultna och att de vet att de alltid får mat oavsett.






Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page