top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Ensamhetsträna valp


Det är inte naturligt för hundar att lämnas ensamma och därför är det något som noggrant och med tillförsikt måste läras in, MEN! 

Man bör inte ensamhetsträna en hund “på riktigt” innan den är 6 månader eftersom valpar under denna ålder är i en kritisk fas för anknytning och trygghetsutveckling. 

Att lämna en ung valp ensam för tidigt kan leda till stress, otrygghet och i värsta fall långvariga separationsproblem. Hjärnan och stressystemet är fortfarande under utveckling, och valpen behöver tid att bygga en trygg relation till sin människa innan den klarar av att vara själv.

Man KAN dock försiktigt och i väldigt lugn takt göra små saker för att vänja valpen vid ensamhet och förbereda sig för den “riktiga” ensamhetsträningen sen, läs vidare så ska jag konkretisera hur!


Det finns många felaktiga idéer därute kring ensamhetsträning. En av de mest skadliga är myten att man ska låta valpen gnälla/skälla/yla sig trött och bli tyst innan man kommer tillbaka. Gör inte så, kom istället tillbaka innan valpen ljudar eller stressar på andra sätt. Vi måste se det från valpens perspektiv, valpen vet inte att vi ska vara borta 5 min, den vet inte att vi kommer hem igen. 


För valpen kan det vara sista gången vi ses, för valpen är det att dens (ibland enda) trygga person försvinner.  Hundar som biter sönder saker, skäller eller kissar inne när de blir lämnade gör det inte för att hämnas eller visa missnöje. De gör det oftast av ren panikångest.


Rädslor är inte alltid rationella och kokar vi ner det handlar separationsångest om att valpen är rädd, ja panikslagen. Vissa människor är ju oerhört rädda för ormar, spindlar, flygplan etc. Det är inte heller rationellt, men rädslan kan vara fruktansvärt stark ändå.


För att förebygga separationsångest och träna mot målet att valpen ska kunna vila lugnt hemma själv en kort eller längre stund är det viktigt att tänka på:




  • Alltid komma tillbaka INNAN valpen reagerar negativt. Blir orolig, ljudar, etc. Det är valpens känslor som är det allra allra viktigaste att tänka på!

  • Innan du påbörjar någon träning alls är det bra att tänka på att valpen ska vara rastad, aktiverad och lite mätt och trött. Det ska alltid vara schyssta förutsättningar för er att lyckas!

  • Lämna aldrig någonsin valpen ensam innan den klarar det. Ha plan för vad du gör om du måste till vårdcentralen, handla etc. Om man frågar snällt brukar man få ta med sig valpen in, även på ställen där hundar egentligen inte får vara.

  • Börja med att bara förflytta dig mellan rum. Många valpar ligger kvar i sin bädd och kikar och det är toppen! Gör den inte det? Se om du kan prova igen vid ett tillfälle när valpen är tröttare, eller bara resa dig från soffan och sen sätta dig ner. När valpen inte reagerar på det längre, res dig och ta ett steg bort, sätt dig ner osv. Alltid under valpens stress-tröskel.


  • Att stänga dörren mellan er och sen direkt öppna den igen och gå tillbaka, är också bra att öva på om valpen klarar det. Små steg. Gör ingen grej av det. Säg inget till valpen när du kommer tillbaka. Skulle valpen komma fram och hälsa så hälsa för all del lugnt och vardagligt tillbaka.

  • Det finns många tillfällen i vardagen då man kan träna detta i små steg. Tandborstning, toabesök, gå ut med sopor, duscha. Kom ihåg att alltid anpassa efter din valp och alltid träna så kort att valpen inte hinner bli orolig. Valpen ska vara trygg hela tiden.

  • För att kunna träna med det i åtanke behöver du se och höra valpen medan du är i ett annat rum, det finns olika appar för det, eller så kan du ringa dig själv via zoom etc

  • Utöka tiden långsamt. Jättelångsamt. Om valpen vid något tillfälle ylar, gnyr, skäller etc, gå genast tillbaka och backa i träningen till enklare förutsättningar och kortare sjok. Det är vanligt med bakslag och att valpen kanske klarar 3 min ibland och 6 min ibland.

  • Om du känner att ni fått ett bakslag som inte verkar gå över, pausa träningen en stund. Ordna hundvakt om du behöver. Börja sen om på en enklare nivå eller kontakta en hundbeteendeutredare.

  • Vissa valpar blir tryggare av att tränas i mindre utrymmen, vissa blir mer oroliga av att inte ha tillgång till hela hemmet. Individanpassa.

  • Vissa pupps blir hjälpta av att ha white noice, ljudbok eller musik på, då de kan både vara lugnande samt maskera störiga ljud utifrån. VIKTIGT: Välj någon bra musik och spela den först många gånger när valpen är lugn av sig själv i vardagen för att valpen ska få lugna associationer till musiken.


  • Skriv dagbok, det är svårt (men viktigt) att komma ihåg hur många sekunder eller minuter man klarade igår när man tränar regelbundet.

  • Har din hund redan har utvecklat separationsångest, kontakta mig för att få hjälp med en plan.


Tack för att du läste! Har du frågor?


Jag nås här:


 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page