top of page

Hundar som skäller på ljud i trapphuset


Hundar som skäller på ljud i trapphuset kan göra det av olika skäl. De kanske alarmerar, de kan tycka ljuden är läskiga, de kan bli exalterade för de kanske tror det är en kompis som kommer och det kan vara inlärt. "När det låter i trapphuset då skäller jag, det är tradition". Vi människor tycker oftast inte att det är lika nödvändigt med sånt skäll som hunden kan göra, i alla fall inte om det pågår en längre stund. Läs mitt tidigare inlägg om skäll här.


(Hunden på bilden heter Ernst och har inte ens ett trapphus att skälla i, men är väldigt söt) Jag fick en fråga om specifikt detta med trapphus, vad gör man? Det tyckte jag var en bra fråga. Till att börja med kan man fundera över hur hundens liv ser ut. Får den den mentala och fysiska aktiveringen den behöver för att må bra? Får den göra saker som rasen är till för? Spåra eller dra eller vad det nu kan vara. Får den vila så mycket den behöver? Om "nej" eller "vet ej" så se om du kan lägga till något eller några saker till hundens liv. Ibland kan det faktiskt lösa problemet, eller i alla fall hjälpa. En uttråkad hund hittar på egna jobb, en överstressad hund kan också bli skällig. Sen kan du träna på lite olika sätt, jag hade gjort så att jag först och främst lärt in eller stärkt mitt positiva förbudsord, (jag använder pussljud). Dvs gör ljudet i först enkla sen svårare situationer, belöna alltid efter du gjort ljudet. Med varierade repetitioner kan du sen använda ljudet för att exempelvis stoppa hunden innan den snott den där ostbiten på golvet, eller för all del, bryta dens beteende och få dens uppmärksamhet när den skäller. Sen hade jag parallellt filttränat hunden, och/eller tänkt ut var jag vill hunden ska vara, och vad jag vill hunden ska göra istället för att skälla på ljuden. Kanske vill jag att den ska lägga sig på filten, i sin bädd, i soffan och vara tyst? Eller komma och dutta sin nos mot min hand? Då hade jag först förstärkt det beteendet mycket i situationer som var enklare, när det inte låter i trapphuset då. Sen övat svårare och svårare. Kanske spelat in trapphusljud på mobilen och övat med dem på först låg sen högre volym, kanske bett en kompis hjälpa mig vara trapphusljudsperson. Att alltid träna så pass enkelt att hunden inte hinner börja skälla är jättebra och viktigt. Här kan du läsa om hur man lär hunden "tyst".


Här finns en film med en av mina favorittränare Kikopup på detta skäll-ämne. Lycka till med träningen och tveka ej att kontakta mig om du behöver hjälp!1 495 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page