top of page

Tapping för hund (och människa).

För några år sedan gick jag en kurs för Hundsteg som hette "Beröring av kropp och själ". Där lärde jag mig om hundmassage, anatomi och grejer och det var även där jag för första gången hörde talas om Tapping. Tapping är från början en teknik som är till för att lugna nervsystemet hos människor. Man trycker, knackar eller "tappar" på vissa särskilda punkter samtidigt som man säger eller tänker på saker som känns svåra, ledsamma eller jobbiga.


Det sägs att tapping kan läka känslomässiga sår, lindra fysisk smärta och hjälpa oss lugna ner vårt hotsystem så vi kan tänka "nyktert". Det används för ångest, depression, dålig självkänsla, oro, PTSD, fobier sömnproblem med mera.

Tapping på människor har visat sig kunna sänka stresshormonet kortisol i blodet med 24 till 50 procent, det är rätt coolt tycker jag. När stressen sjunker i kroppen, samtidigt som vi fokuserar på jobbiga känslor eller minnen så får hjärnan dubbla budskap, och en form av "omprogrammering" sker. Tapping kan alltså bryta reaktionsmönstret mellan den jobbiga händelsen/känslan/tanken, och den stress/påverkan vi känner. Tapping (som också kallas EFT) stöds av ansedda APA (American Psychology Association), och det används bla i skolor överallt i världen. Det slovenska undervisningsministeriet tog 2016 ett beslut att erbjuda 75 % sponsring på EFT-utbildningar för alla lärare och andra som arbetar med utbildning i slovenska grundskolor och daghem. Många skolbarn börjar sin dag med att tappa några minuter, himla rart att tänka på. Tapping kan funka bra som tillägg eller alternativ för människor som liksom jag kämpar med att fokusera tillräckligt för att klara tex en hel meditation, tapping är liksom mer "konkret och fysiskt".


 

Tapping för människa


Punkterna för människa är:

  • Karatepunkten – Denna punkt ses som startpunkten för tapping och sitter på yttersidan av handen, ca 2-3cm nedanför lillfingret

  • Mitt på huvudet (tänk dig i mitten på en mittbena)

  • Mellan ögonbrynen (precis ovanför ögonbrynen där pannan slutar och näsan börjar)

  • På sidan av ögonen (den mjuka delen på tinningen)

  • Under ögonen (på benet rakt nedanför pupillen)

  • Under näsan (precis mellan näsa och läppar)

  • På hakan (precis mellan mun och hakspets)

  • Under nyckelbenen (Hitta U-formen där dina nyckelben möts. Gå ner med fingret ca 1-2cm och sedan ut 3-4 cm åt vardera håll. Punkterna ligger mellan nyckelben och bröstben)

  • Under armarna (ca 10-15 cm under armhålorna, ungefär där ens BH-band sitter om man använder sån)


Jag tänker först på problemet, säg som ett exempel att jag är stressad över en deadline, sen skattar ungefär hur stressad jag är på en skala från 1-10. Efter det startar jag genom att knacka med två fingrar på karatepunkten, och säga vad det är jag vill knacka för. Sen följer jag den knackningsordning som står ovan, uttrycker det som är jobbigt och upprepar "varven" 3-5 gånger. Sen gör jag en ny skattning och ser om det hjälpt, annars gör jag om det. Innan man vant sig kan det kännas rätt konstigt att säga dessa saker högt, jag brukar se till att vara ensam så ingen kan höra mig. Om man tycker det känns FÖR svårt även då så kan man istället tänka meningarna i huvudet. Anledningen till att man säger det högt är alltså för att man ska skicka lugnande signaler till hjärnan i kombination med det som känns svårt. Uttalar man det högt är chansen större att hjärnan "kopplar på obehaget" för att då samtidigt kunna lugnas. Hormoniell positiv motbetingning. =) Det går bra att tappa som jag gör, med en hand, eller med båda händer på punkterna samtidigt, dvs vid båda ögon etc. Man ska bara jobba med en jobbig sak per session. 

Tapping för hund

När det kommer till Tapping för hund så finns det vad jag vet två olika sätt att ta sig ann det om man vill prova. Det ena sättet är att först se till att man själv är lugn och harmonisk (genom tex andningsövningar) och att sen helt enkelt med två fingrar tappa på punkterna på hunden. Jag gjorde så att jag började tappa när Miri var lugn och harmonisk också, för att skapa bra förutsättningar att det sen skulle fungera när hon var i ett mer upprört tillstånd.


Punkterna på hunden sitter på sidan av framtassarna, fram på bogen, vid ögonen, på nosen, på huvudet, under hakan.Så här kan det se ut:

Det kan vara när man kommer in efter ett jobbigt hundmöte, i väntrummet hos veterinären, för att lugna en hispig valp eller andra situationer där man vill hjälpa hunden att komma ner i varv och hantera sina känslor bättre. Min erfarenhet är att det kan ta hunden en stund att vänja sig vid detta, i början är det kanske lite konstigt men sen tycker jag att man kan se hur hunden slappnar av. Det har funkat bra för min hund Miri men inte alls för Spiken så det är nog också som vanligt väldigt individuellt hur verksamt det är. Det andra sättet att utöva tapping för hund/djur är något som kallas surrogat-tapping eller proxy-tapping och det är snäppet flummigare men kan också värt att testa. Det används även för små barn, funktionsnedsatta, människor i koma eller bara människor som inte vill tappa på sig själva av någon anledning och där terapeuten eller vännen då tappar på sig själv åt personen. När man surrogat-tappar så tappar man på sig själv, eller på någon annan, men för hundens jobbiga känslor. Även här finns många variationer, tex att tänka/prata i jagform och föreställa sig att man är hunden, att prata om hunden "Miri känner sig rädd för att duscha", eller att prata till hunden.


Jag föredrar den förstnämnda då jag tänker att den även kan hjälpa oss att sympatisera med våra hundar och se saker från deras perspektiv, vilket är en guld-skill att träna upp oavsett om man tror på tappingen i sig eller ej. Såhär skulle det kunna se ut för en ljudrädd hund tex: Tappa på dig själv enligt nedan och säg de fraser du tänker är aktuella för din vän. Karatepunkt: "Även om jag är väldigt rädd för åska och blixtar, så är jag fortfarande en fantastisk hund, och jag är väldigt älskad av mina människor". Huvud: "Jag vill fly" Mellan ögonen "Min svans är instoppad" Sidan av ögonen: "Jag kryper ihop" Under ögat "Jag hatar blixten" Under näsan: "Jag är rädd för åskan" Under munnen: "Jag gillar inte alls när det låter så" Nyckelbenen: "Jag gömmer mig under soffan och skakar" Under armen: "Jag är så himla rädd"'

Karatepunkt: "Även om jag är väldigt rädd för åska och blixtar, så är jag fortfarande en fantastisk hund, och jag är väldigt älskad av mina människor". Oavsett vilken form man väljer är kan det vara så att om man är känslomässigt fäst vid hundens svårighet kommer processen inte vara lika effektiv. Man måste försöka vara i ett neutralt känslomässigt tillstånd för att tappningen ska hjälpa, och ha intentionen att vi inte ska "fixa" hunden, utan vi bildar en relation, kopplar ihop oss med hunden från dens perspektiv, arbetar med den och erbjuder möjligheten att läka genom att tappa. Vi måste försöka hålla vår egen agenda ur vägen, vi kan se det som att vi håller fram ett erbjudande som när vi håller fram ett tuggben. MEN här kan man också tänka att även om man initialt känner sig känslomässigt påverkad av hundens svårigheter är det ju rimligt att tänka att även ens egna oro kommer minska med tappingen. (Man kan också spekulera i att det faktiskt är det som gör att det faktiskt kan hjälpa..?) OBS om du eller din hund har svåra känslor eller problem så rekommenderar jag att ni söker hjälp av människo/hundpsykolog. Tapping kan fungera för vissa individer och vissa problem men bör inte användas som enda lösning.Läs mer här om tapping generellt Om tapping för hund här. Om proxy-tapping här Tack för att du läste! <3


Om du provar detta eller har erfarenhet av detta sen tidigare får du gärna kommentera inlägget och berätta för mig1

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page