top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Tapping för hund

Uppdaterat: 8 juli 2023

För några år sedan gick jag en kurs för Hundsteg som hette "Beröring av kropp och själ". Där lärde jag mig om hundmassage, anatomi och grejer och det var även där jag för första gången hörde talas om Tapping.

Tapping är från början en teknik som är till för att lugna nervsystemet hos människor. Från allra första början var det en terapimetod för att bli av med fobier. Man trycker, knackar eller "tappar" på vissa särskilda punkter samtidigt som man säger eller tänker på saker som känns svåra, ledsamma eller jobbiga.


Det sägs att tapping kan läka känslomässiga sår, lindra fysisk smärta och hjälpa oss lugna ner vårt hotsystem så vi kan tänka "nyktert". Det används för ångest, depression, dålig självkänsla, oro, PTSD, fobier sömnproblem med mera. Läs mer om tapping för människor här.

Punkterna på människan är:

Punkterna är:

 • Karatepunkten – Denna punkt ses som startpunkten för tapping och sitter på yttersidan av handen, ca 2-3cm nedanför lillfingret

 • Mitt på huvudet (tänk dig i mitten på en mittbena)

 • Mellan ögonbrynen (precis ovanför ögonbrynen där pannan slutar och näsan börjar)

 • På sidan av ögonen, mot tinningen

 • Under ögonen (på benet rakt nedanför pupillen)

 • Under näsan (precis mellan näsa och läppar)

 • På hakan (precis mellan mun och hakspets)

 • Under nyckelbenen, över hela övre bröstkorgen

 • Under armarna (ca 10-15 cm under armhålorna, ungefär där ens BH-band sitter om man använder sån)

 • Utsida tumme

 • Utsida pekfinger

 • Vid långfingernageln som är mot pekfingret

 • Vid ringfingernageln som är mot långfingret

 • Vid lillfingernageln som är mot ringfingret


 

Tapping för hund

När det kommer till Tapping för hund så finns det vad jag vet två olika sätt att ta sig ann det om man vill prova. Det ena sättet är att först se till att man själv är lugn och harmonisk (genom tex andningsövningar, vagusövningar eller att tappa för sig själv först.) och att sen helt enkelt med två fingrar tappa på punkterna på hunden. Jag gjorde så att jag började tappa när Miri var lugn och harmonisk också, för att skapa bra förutsättningar att det sen skulle fungera när hon var i ett mer upprört tillstånd.


Punkterna på hunden sitter på sidan av framtassarna, fram på bogen, vid ögonen, på nosen, på huvudet, under hakan.Så här kan det se ut:

Det kan vara när man kommer in efter ett jobbigt hundmöte, i väntrummet hos veterinären, för att lugna en hispig valp eller andra situationer där man vill hjälpa hunden att komma ner i varv och hantera sina känslor bättre. Min erfarenhet är att det kan ta hunden en stund att vänja sig vid detta, i början är det kanske lite konstigt men sen tycker jag att man kan se hur hunden slappnar av. Det har funkat bra för min hund Miri men inte alls för Spiken så det är nog också som vanligt väldigt individuellt hur verksamt det är. Det andra sättet att utöva tapping för hund/djur är något som kallas surrogat-tapping eller proxy-tapping och det kan låta snäppet flummigare men kan också värt att testa. Det är inget hokus pokus utan funkar helt enkelt för att vi individer "smittas" av andras lugn. Det finns vad jag vet en del studier som visar att surrogat-tapping fungerar bra för små barn, funktionsnedsatta, människor i koma eller bara människor som inte vill tappa på sig själva av någon anledning och där terapeuten eller vännen då tappar på sig själv åt personen. När man surrogat-tappar så tappar man på sig själv, eller på någon annan, men för hundens jobbiga känslor. Även här finns många variationer, tex att tänka/prata i jagform och föreställa sig att man är hunden, att prata om hunden "Miri känner sig rädd för att duscha", eller att prata till hunden.


Jag föredrar den förstnämnda då jag tänker att den även kan hjälpa oss att sympatisera med våra hundar och se saker från deras perspektiv, vilket är en guld-skill att träna upp oavsett om man tror på tappingen i sig eller ej. Såhär skulle det kunna se ut för en ljudrädd hund tex: Tappa på dig själv enligt nedan och säg de fraser du tänker är aktuella för din vän. Karatepunkt: "Även om jag är väldigt rädd för åska och blixtar, så är jag fortfarande en fantastisk hund, och jag är väldigt älskad av mina människor". Huvud: "Jag vill fly" Mellan ögonen "Min svans är instoppad" Sidan av ögonen: "Jag kryper ihop" Under ögat "Jag hatar blixten" Under näsan: "Jag är rädd för åskan" Under munnen: "Jag gillar inte alls när det låter så" Nyckelbenen: "Jag gömmer mig under soffan och skakar" Under armen: "Jag är så himla rädd"'

Karatepunkt: "Även om jag är väldigt rädd för åska och blixtar, så är jag fortfarande en fantastisk hund, och jag är väldigt älskad av mina människor". Oavsett vilken form man väljer är kan det vara så att om man är känslomässigt fäst vid hundens svårighet kommer processen inte vara lika effektiv. Man måste försöka vara i ett neutralt känslomässigt tillstånd för att tappningen ska hjälpa, och ha intentionen att vi inte ska "fixa" hunden, utan vi bildar en relation, kopplar ihop oss med hunden från dens perspektiv, arbetar med den och erbjuder möjligheten att läka genom att tappa. Vi måste försöka hålla vår egen agenda ur vägen, vi kan se det som att vi håller fram ett erbjudande som när vi håller fram ett tuggben. MEN här kan man också tänka att även om man initialt känner sig känslomässigt påverkad av hundens svårigheter är det ju rimligt att tänka att även ens egna oro kommer minska med tappingen. (Man kan också spekulera i att det faktiskt är det som gör att det faktiskt kan hjälpa..?) OBS om du eller din hund har svåra känslor eller problem så rekommenderar jag att ni söker hjälp av människo/hundpsykolog. Tapping kan fungera för vissa individer och vissa problem men bör inte användas som "enda lösning."

Läs mer här om tapping generellt Om tapping för hund här. Om proxy-tapping här Tack för att du läste! <3 Kram på dig.


Om du provar detta eller har erfarenhet av detta sen tidigare får du gärna kommentera inlägget eller maila mig (ekhammarhund@gmail.com för hundsidan och info@ekhammarsamtalsterap.com) och berätta för mig.

182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page