top of page

Vad jag kämpar med som hundägare med ADHD.


Ja nu blir det personligt. Jag fick min diagnos i slutet av sommaren 2022, och sedan dess har jag reflekterat mycket över hur ADHD:n påverkar mig som hundägare. Här är några saker jag tänkt på.


1. Tålamodet. Ja det känns ju givet, jag har en inre motor som tuffar på snabbt framåt, och ibland är det väldigt jobbigt att försöka bromsa den så pass mycket som behövs för att träna hund på det sättet som jag vill. Hela grunden till lyckad hundträning är att dela upp den i små, små steg där hunden lyckas så mycket som möjligt. Det är kämpigt när ens ADHD-hjärna vill ha resultat NU och göra rätt DIREKT.

2. Tråket. Hundträning handlar också om antalet repetioner, och om att vara konsekvent. Det upplevs av min hjärna ibland som JÄTTETRÅKIGT. Och när något känns tråkigt för mig kan det kännas omöjligt.

3. Mitt minne. Tex så är huvudskälet till att jag inte använder klicker så ofta fast jag älskar klickerträning att jag aldrig kommer ihåg den, och tappar bort den hela tiden. Jag måste skriva ner allt i hela livet för att komma ihåg, mitt arbetsminne är basicly icke-existerande. MEN det gör också att jag ibland glömmer att skriva ner.. ja ni förstår.


3. Min ljudkänslighet. Jag har ibland väldigt svårt för ljud. Det gör alltså fysiskt jätteont i mina öron och det kan göra det besvärligt när hundarna skäller, piper eller leker med ljudliga leksaker. Nervsystemet går in i fight-flight mode och gör mig mindre kognitiv.


4. Min självdömande inre röst. och perfektionism nej jag är inte snäll mot själv själv alltid. Jag är hård i min kritik mot mig själv som hundförälder och kan bli nedslagen när jag inte lever upp till mina egna högt ställda krav. Det i sig är väldigt konstruktivt och gör att jag tappar motivation. Att ha ADHD är oftast som att vara en manisk perfektionist helt oförmögen att göra saker så perfekta som man vill.


Vad jag gör för att hantera detta:


1. Vääääldigt mycket mindfullness och andningsövningar

2. Motion och mat/mellanmål varannan timme.

3. Hörselkåpor

4. Selfcompassion

5. Prata av mig med mina närstående

6. Tramsa och gosa mycket med hundarna

7. Filma mig själv när jag tränar hund, framsteg, roligheter och tokigheter syns så tydligt då. Och det blir som minnesanteckningar.

Jag tror framförallt vi (oavsett diagnos eller inte) behöver vara lika snälla och förstående mot oss själv som vi är med våra hundar. <3


25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page