top of page

Prenumerera på bloggen gratis!
 

Tack!

Lär hunden skaka på signal!



Att lära sin hund att skaka av sig på signal kan vara ett både roligt och väldigt användbart trick i vardagen. men det är mer än bara ett trick – det är också en naturlig och effektiv metod för hunden att släppa på spänningar och stress.


När hunden skakar av sig sker flera viktiga saker i kroppen: nerver och muskler aktiveras, vilket skickar signaler till hjärnan och hjälper hunden att bli mer “vaken” och närvarande. Den fysiska skakningen ökar dessutom blodflödet till olika delar av kroppen, vilket kan ge hunden en känsla av förnyad energi och välbefinnande – som att börja på ett “nytt kapitel”.


Skakningen är också en naturlig metod för att släppa på överflödig energi och spänningar som byggts upp efter en stressande eller obehaglig händelse, som till exempel ett bad eller en högljudd situation. När hunden är stressad eller uppjagad ökar ofta adrenalinnivåerna i kroppen (adrenalin, noradrenalin och kortisol). Att skaka på sig hjälper till att sänka dessa nivåer, vilket underlättar för hunden att snabbt återgå till ett lugnare och mer avslappnat tillstånd.



Forskning visar också att oxytocin, kroppens “må bra”-hormon, kan öka när hunden skakar av sig – något som bidrar till trygghet och lugn.Dessutom fungerar skakningen som en tydlig signal, både för andra hundar och för oss människor, att hunden är redo att gå vidare från det som hänt och är på väg att återhämta sig.


Att skaka av sig är alltså en viktig del av hundens självreglering – en naturlig mekanism för att balansera kropp och sinne efter förändringar i miljön eller efter obehagliga upplevelser. Genom att lära hunden att göra detta på signal kan du hjälpa den att hantera stress och rädsla på ett effektivt och tryggt sätt.



För att lära in “SKAKA” på signal gör såhär:


Se till att du har godisar eller leksaker som hunden  älskar nära till hands och redo så ofta du kan. Tänk ut och välj en tydlig signal, som ett t.ex. ordet "skaka" och en handgest till.


Hundar kan skaka på sig av sig själva i vardagen av flera olika skäl, här är några situationer du kan va extra beredd på:

  • Efter att din hund har varit i vatten eller när den är fuktig.

  • Vissa hundar skakar av sig när de är/vart uppspelta eller efter att de har rört sig mycket.

  • När man går ut efter att ha vart inomhus

  • När man gjort tricks och är klar, eller gosat och är klar.

  • När hunden druckit vatten

  • När hunden blivit förvånad eller skrämd av något

  • När hunden lekt


Steg 1. 


När hunden skakar av sig av sig själv, säg glatt din valda signal, som tex "skaka", när den börjar skaka. Omedelbart efter att din hund skakat av sig klart, säg ordet igen och belöna honom med en godis eller rolig lek.


Upprepa detta så många gånger du kan, tills han börjar associera skakningen med signalen och belöningen.


Steg 2:


Förstärk beteendet. När hunden börjar förstå samband mellan signalen och skakningen, börja då använda signalen lite innan du förväntar dig att han ska skaka av sig (t.ex. när den precis har blivit fuktig eller efter lek).


Belöna alltid när din hund skakar av sig på signal.


Steg 3.

Öka svårighetsgraden lite i taget genom att gradvis börja använda signalen i situationer där hunden kanske inte naturligt skulle skaka av sig, men kanske när den är stilla och uppmärksam och verkar redo för tricks.


 Om han inte skakar av sig då har han inte helt förstått vad du menar, backa till steg 1 och 2.


Steg 4


Generalisera beteendet, alltså träna i olika miljöer. Öva skaka-signalen på olika platser och i olika situationer för att säkerställa att hunden förstår att signalen betyder samma sak oavsett omgivning.


Belöna konsekvent varje gång din hund utför beteendet på signal.


Var tålmodig och konsekvent! =) Som med all träning är tålamod och konsekvens nyckeln till framgång. Varje hund lär sig i sin egen takt, så ge honom tid och gör ditt bästa för att vara konsekvent med signalen och belöningen.


Håll träningspassen korta (3-4 minuter) och avsluta alltid på en positiv not så att din hund ser fram emot nästa träningssession. (Anpassa tiden efter honom, om han verkar lessna snabbare än 3 min, träna 1 min, om han verkar vilja fortsätta längre än 4 min, gör det!)

Observera alltid hundens kroppsspråk, och om han visar tecken på stress eller obehag, ta en paus och försök igen nästa dag. Träning ska alltid vara en positiv upplevelse för både dig och din hund. <3



 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page