Vissa hundar jobbar gärna dygnet runt typ. De tittar på en och ba VA SKA VI GÖRA NU, NU DÅ, OCH NU? Andra är lite mer som katter, tittar på en skeptiskt när man föreslår att den ska göra ett tricks. Hundar som inte verkar gilla vare sig lek, att träna eller godis så särskilt mycket, hur tusan tränar man dom?
PAUS FÖR PERSONLIG INFO RELATIVT RELEVANT FÖR ÄMNET INKL OSMICKRANDE FOTON PÅ MIG Innan jag blev hundförälder så bodde jag med massa olika andra djur. Jag växte upp bland kor, hästar, kaniner och katter och mitt intresse för träning har alltid funnits där.
Jag har alltså i brist på hund att träna med, tränat alla dessa ohundiga djur till olika saker, mina katter har alltid kunnat tex sitt, tass, ligg, och olika targets. Vesslan, vår fina katt som gick bort i somras kunde tom kurra på signal, hon tränade även med balansboll och sånt. En guldperson var hon.
Min barndoms kanin Ninni kom på inkallning och kunde "hopp upp". Utvalda kor i lagården kunde backa, kom, stå still och puss, och många var de kalvar jag lärde gå i koppel.
Jag har använt lite olika förstärkningar till olika djur, mina barndoms katter har jag tränat med deras vanliga torrfoder, faktiskt nu när jag tänker på det, precis enligt principen jag beskrev i inlägget om contra freeloading. Dvs de hade sina skålar med samma mat framme men valde att träna tricks med mig för samma mat. Ninni hade särskilda vita små kaninchokladgodisar som hon älskade (även Caroline 8 år tyckte dom var goda).
Korna jobbade för kli och kel ibland, och vid "kom" blev förstärkaren att komma in i lagården och bli mjölkade. De katter jag tränat har haft väldigt lite tålamod så passen har behövt vara enormt korta för att inte motivationen skulle hinna ta slut. Jag är så tacksam för alla djur jag fått äran att träffa på, de har lärt mig så mycket allihopa. Okej, åter till den mindre personliga infon. Orsaker till att hunden upplevs som omotiverad kan vara fysisk smärta, för svår miljö, att förstärkaren inte är tillräckligt bra, eller inte ges på tillräckligt bra sätt, ibland spelar hundens ras in, ibland är det vana, dvs inlärt (tex om du ropat "Kom!") massa gånger till en hund som inte kommer. Här skrev jag ett inlägg om detta.med hundar som inte lyssnar. Läs! Jag tror faktiskt inte det finns några omotiverade hundar. Jag tror genuint bara att olika hundar behöver olika typer av motivation (förstärkare) och med vissa individer kan det vara klurigare att lista ut vad det är. För JA det finns hundar som inte är så godisintresserade. Det finns dom som inte uppskattar lek så mycket. Är dom omöjliga att träna? Nej. Blir det svårare för oss? Absolut.
Vad är en förstärkare då? Förstärkare är något som kommer efter ett beteende och som ökar sannolikheten att beteendet kommer upprepas. Förstärkare kan vara så mycket mer än bara godis eller lek. Det kan vara kontroll, avstånd, gå ut på promenad, släppas lös, hälsa på människa, nosa på kiss, äta gräs, gräva i jord, slicka matte i ansiktet, skälla, bita i något, åka bil, hoppa i sjön, bära något i munnen, ja det kan vara jääääättemånga olika saker. Det är helt enkelt allt som din hund uppskattar mycket.
Har man en hund man upplever som svårmotiverad så bör man först fundera över den miljö man tränar i samt de andra punkterna i inlägget om det länkat ovan. Har man gjort det och uteslutit de sakerna kan man:
Använd de förstärkare som finns! Om hunden älskar att rusa ut genom dörren, be den om olika beteenden innan den får göra det. Om den är jätteintresserad av att äta harbajs ute, jamen för guds skull låt den göra det om dens mage tål, men be den göra något först! Om man äcklas ihjäl av tanken på det, låt den kanske istället lukta efter harens spår eller något annat
Man kan också testa att höja värdet på de förstärkare som inte funkar så bra just nu. Säg att hunden gärna äter frolic inomhus, men ute spottas de ut eller blir ignorerade. Då kan man göra så att man, inomhus då, ber hunden om något enkelt typ sitt, sen ger man hunden en frolic och sen efter frolicen ger man en dundergod godis, typ kokt kyckling eller en ostbit. Upprepa flera gånger inomhus tills hunden associerar frolicen med den dundergoda. Gör likadant ute i en så enkelt miljö som möjligt först.
Jamen sen kan man laborera lite. Testa att, när man kommer till de där stolpen där man vet att hunden brukar vilja lukta massa, stanna, ge hunden en frolic och när den (förhoppningsvis) äter den så får den direkt efter gå och lukta. Är hunden besatt av sin boll? Gör såhär, be hunden sitta, ge den en ok godis och sen leker ni med bollen en stund. Upprepa. Nästa gång ber du hunden sitta, ge den en ok godis, be hunden sitta igen ge den en ok godis och sen bollen. Upprepa och utöka tiden innan den får bollen lite i taget. Gillar hunden godis som förstärkare men inte lek? Susan Garrett har en bra övning för det, fritt översatt och modifierad av mig: * Välj en leksak som är mjuk och tuggvänlig. En strumpa du kan offra eller en sånt lång leksaksdjur eller något annat. Fäst leksaken på ett snöre om den inte redan sitter fast i ett, det ska vara ca cirka 2-3 meter långt. * Lägg leksaken i en låda hunden inte kommer åt i det rum ni är i mest. * Före varje måltid börja bete lite lurigt. Ha smygigt kroppspråk och prata med hunden spännande, kanske viska, "nejmen vaaad är de här nu dåå?" Och smyg mot leksakslådan. Öppna den låååångsamt och fortsätt prata sådär spännande. Plötsligt pausar du ett ögonblick och sen drar du fram leksaken ur lådan snabbt och springer med den släpandes på golvet till ett annat rum.
*I det andra rummet leker du själv med leksaken jätte-engagerat (skratta gärna och gör kul ljud) kort innan du slänger ut den (inte mot hunden) och drar runt den en kort stund på golvet. Om hunden försöker ta den, låt den inte göra det. Håll det kort, hela övningen ska ta ca 1-2 minuter första gångerna du gör den.
* Avsluta leken genom att springa tillbaka till lådan med leksaken i släptåg, ryck upp den och lägg tillbaka den. Säg "åh nej nu är den borta".
* Fortsätt med din vanliga rutin som om inget konstigt hänt.
* Gör denna bisarra show ca 2-3 gånger om dagen. Efter den andra dagen, låt hunden få ta leksaken om den verkligen är sugen – men bara i några sekunder. Lek kort dragkamp med hunden. Byt den sedan mot en god godis. Lek med den själv och lägg sedan bort den i lådan igen.
* Öka gradvis tiden hunden får leka dragkamp med dig.
Låt inte hunden leka med den här leksaken vid något annat tillfälle förutom när ni övar såhär, och när hunden väl blivit helt besatt av leksaken i speciella träningssituationer när du vill ha en bra förstärkare.
Helst bör du ta bort alla andra leksaker som ligger runt huset under tiden du tränar detta. (tuggben går det jättebra att hunden får ha kvar.)
Comments